Siyaset - Politika Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 14.07.2024 19:01 Güncelleme: 08.07.2024 23:00

Karal:Yoksulluk sınırı altında maaş alan memurların meslek gruplarına göre dağılımı nasıl?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, verdiği soru önergesinde açlık sınırının altında maaş alan asgari ücretli ve emekli sayısı ile yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi veren memur sayılarını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sordu.
Karal:Yoksulluk sınırı altında maaş alan memurların meslek gruplarına göre dağılımı nasıl?

DEVA Partili Hasan Karal, Bakan Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi verdi.

Türkiye’de asgari ücretin 17 bin 2 TL, en düşük emekli maaşının 10 bin TL, en düşük memur maaşı ise 32 bin lira civarında olduğunu belirten Karal, “Açıklanan açlık ve yoksulluk sınırına göre ülkemizde milyonlarca çalışan ve emekli açlık sınırının altında, milyonlarca memur ise yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Hükümet, emeklisini işçisini açlığa, memurunu yoksulluğa mahkûm etmiş durumda. Gerçek enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde olduğu bir ortamda, maaş zamları daha çalışanın, emeklinin eline geçmeden erimiş oluyor. Alım gücü çok düştü. Vatandaş bu ekonomik darboğazla mücadele ederken, hayatta kalmaya çalışırken TÜİK’in açıkladığı rakamlarla belirlenen zamlar da gerçeği yansıtmıyor. Çalışan, emekli, işçi, memur her yerden darbe yiyor.” diye konuştu.

Milletvekili Karal, Bakan Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“Türkiye genelinde 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle; Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırının altında geliri olan ücretli/ asgari ücretli çalışan kişi sayısı kaçtır? Kaç kişi Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırının altında emekli maaşı almaktadır? Yoksulluk sınırının altında maaş alan memur sayısı kaçtır? Yoksulluk sınırı altında maaş alan memurların meslek gruplarına göre dağılımı nasıldır? Emekli maaşı ve asgari ücreti açlık sınırının, en düşük memur maaşını da yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır?”