Otomotiv Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.08.2024 08:00 Güncelleme: 27.08.2024 09:16

Kanada, Çin malı elektrikli otomobillere yüzde 100 gümrük vergisi getiriyor

Kanada, ABD'nin ardından Çin'den elektrikli araç (EV) ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını ve ayrıca Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyuma yüzde 25 gümrük vergisi getireceğini açıkladı.
Kanada, Çin malı elektrikli otomobillere yüzde 100 gümrük vergisi getiriyor

Başbakan Justin Trudeau Pazartesi günü, Ottawa'nın Çin'in kasıtlı, devlet tarafından yönlendirilen aşırı kapasite politikası olarak adlandırdığı şeye karşı koymak için harekete geçtiğini söyledi. Ancak, açıklamanın ardından Pazartesi günü hisseleri yüzde 3'ten fazla düşen ABD merkezli Tesla'ya yönelik tarifelerin yumuşatılıp yumuşatılmayacağını ya da aynı olup olmayacağını belirtmedi.

Gazetecilere verdiği demeçte Trudeau, Çinli elektrikli araç üreticileri, devlet sübvansiyonlarını kullanarak denizaşırı pazarlara ucuza otomobil üretmek ve bu ülkelerin markalarına zarar vermekle suçladı.

Trudeau, Ottawa'nın dünyanın dört bir yanındaki müşterilerin Çin gibi ülkelerin piyasa dışı uygulamaları nedeniyle haksız yere cezalandırılmamasını sağlamak için ABD ve diğer müttefiklerle birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Trudeau, Ottawa'nın ayrıca çipler ve güneş pilleri üzerindeki tarifeler gibi başka cezalandırıcı önlemleri de incelediğini söyledi. “Sanırım hepimiz Çin'in aynı kurallara göre oynamadığını biliyoruz” dedi. Gümrük vergileri 1 Ekim'den itibaren uygulanmaya başlanacak.