Sektör Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.09.2024 11:01 Güncelleme: 13.09.2024 15:26

Kahve makineleri e-ticarette en çok aranan ürünler arasına girdi

Dünya genelinde kahve kültüründe dikkat çeken bir dönüşüm yaşanıyor, kahve içme alışkanlıkları değişiyor. Kahve tutkunları, kafe deneyimini artık evlerinin rahatlığında yaşamak istiyor. Bu dönüşüm farklı damak tatlarına ve demleme yöntemlerine hitap eden yüksek kaliteli kahve makinelerine olan talebi artırdı.
Kahve makineleri e-ticarette en çok aranan ürünler arasına girdi

E-ticarette en çok aranan ürünler arasında yer alan kahve makineleri, kişilerin kahve deneyimini her zamankinden daha fazla kişiselleştirmelerine olanak tanıyor. Fiyat karşılaştırma sitesi Arabunu.com'un Kurucusu ve CEO'su Serkan Koç, sektördeki veriler ışığında kahve kültüründeki dönüşümü değerlendirdi.

Kafelerdeki kahve türleri evlerde popüler hale geldi

Son yıllarda evde kahve demleyen insanların sayısında belirgin bir artış gözleniyor. Bu eğilim, kullanıcılara farklı kahve türleri ve yeni kahve hazırlama yöntemlerini keşfetme olanağı sağlıyor. Yüksek kaliteli kahve makinelerine talebin artması, kahve kültüründeki dönüşümün işareti olarak görülüyor. Tüketicileri, geleneksel filtre kahve makinelerinden ileri seviye espresso makinelerine kadar ev tipi kahve makineleri ile kafelerdeki kahve lezzetlerini evlerinden çıkmadan hazırlayabiliyor. Bu trend küresel bir fenomen olarak dikkat çekiyor.

Küresel kahve makinesi pazarı büyüyor

“International Coffee Organization 2023” raporuna göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 64'ü düzenli olarak kahve tüketiyor. “National Coffee Association 2023 Kahve Tüketim Trendleri Raporu”na göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde kahve tüketicilerinin yüzde 84'ü kahvelerini evde yapıyor. Bu veriler evde farklı kahve türlerini keşfetme trendinin popüler hale geldiğini gösteriyor.

Avrupa da bu trendin güçlü bir merkezi olarak dikkat çekiyor. Statista'nın “Almanya Kahve Tüketimi 2023” raporuna göre, Almanya'da kahve içenlerin yüzde 86'sı kahvelerini genellikle evde hazırlıyor. Euromonitor International'ın 2023 raporunda ise, Asya Pasifik bölgesinde kahve tüketiminin hızla arttığı görülürken, Güney Kore'de tüketicilerin yüzde 52'sinin kahvelerini evde hazırlamayı tercih ettiği kaydediliyor.

 “Mordor Intelligence'ın 2023-2028 Küresel Kahve Makinesi Pazarı” raporu ise küresel kahve makinesi pazarındaki büyümeyi gözler önüne seriyor. Buna göre, pazarın 2028 yılına kadar yıllık yüzde 6,4 oranında büyümesi bekleniyor. Tüketicilerin kaliteli ve taze kahveye olan talebinin artması, bu büyümenin temel nedenlerinden biri olarak görülüyor.

“Kahve makineleri ilanları arttı”

Fiyat karşılaştırma sitesi Arabunu.com'un Kurucusu ve CEO'su Serkan Koç, kahve makineleri ve evde kahve tüketimi verilerini değerlendirdi. Koç, “Son yıllarda kahve kültürünün evrimini, e-ticaret platformlarında satışa sunulan kahve makinelerinin çeşitlenmesi ve ilan sayılarındaki artıştan net bir şekilde görebiliyoruz. Her geçen gün daha fazla insan, evde kahve demlemek için kahve makinesi satın alıyor. Bu trend büyümeye devam ederken, çok fonksiyonlu ve yüksek kaliteli kahve makinelerine olan talebin de artması bekleniyor. Makinelerin sunduğu çeşitli demleme yöntemleri sayesinde, kişiselleştirme, pratiklik ve sürdürülebilirlik unsurlarının bir araya geldiği bir süreç yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

“Tüketiciler basit filtre kahve makineleriyle sınırlı kalmıyor”

Serkan Koç, “Gelişmiş kahve makinelerine erişilebilirliğin artması sayesinde tüketiciler, artık sadece basit filtre kahve makineleriyle sınırlı kalmıyor. Bunun yerine, manuel espresso makinelerinden ileri seviye tek kullanımlık sistemlere kadar çeşitli demleme yöntemlerini keşfediyorlar. Bu trend pratiklik, maliyet tasarrufu ve farklı kahve stilleri ve tatlarıyla deneme yapma isteği tarafından yönlendiriliyor” sözlerini kaydetti.

Arabunu gibi fiyat karşılaştırma ve ürün arama sitelerinde kahve makinelerine ilginin giderek arttığına işaret eden Koç, bununla birlikte evde demleme eğilimiyle birlikte kahve hazırlamada sürdürülebilirlik konusunda da farkındalığın arttığına işaret ederek, şunları belirtti; “Tüketiciler yeniden kullanılabilir kahve kapsülleri ve kompostlanabilir filtreler gibi çevre dostu kahve makineleri ve aksesuarları daha fazla arıyor. Enerji tasarruflu makineler ve sürdürülebilir malzemelerden üretilmiş cihazlar, insanlar kahve deneyimlerinden ödün vermeden çevresel etkilerini azaltmaya çalışırken giderek daha popüler hale geliyor.”