Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.07.2024 14:01 Güncelleme: 25.07.2024 14:08

Japonya'daki işletmeler, turistlerden daha fazla ücret almayı düşünüyor

Tokyo, 25 Temmuz (Hibya) - Japonya'daki işletmeler, gelen ziyaretçilerin artması ve yenin zayıflamaya devam etmesi nedeniyle yabancı turistler ve yerel halk için ikili bir fiyatlandırma sistemi düşünüyor.
Japonya'daki işletmeler, turistlerden daha fazla ücret almayı düşünüyor

Hokkaido Turizm Örgütü Başkanı, Japonya'nın en kuzeyinde yer alan ve güzel manzaraları ve kış tatil beldeleriyle bilinen vilayetteki işletmelere, yerel halk için daha düşük fiyatlar belirlemeleri çağrısında bulundu.

Yomiuri Shimbun gazetesine göre kuruluş, bu sonbaharda iki kademeli indirimlerin denenmesi için bastırıyor. Gazete, bir Hokkaido otel işletmecisinin Japonların Niseko gibi uluslararası popüler tatil beldelerini terk etmemelerini sağlamak için indirimlere ihtiyaç olduğunu söylediğini aktardı.

Japonya'nın batısındaki Himeji Belediye Başkanı Haziran ayında yaptığı açıklamada, 17. yüzyıldan kalma bölümleriyle Unesco tescilli bir samuray kalesi olan Himeji Kalesi'nde yabancı turistler için giriş ücretlerini dört kattan fazla artırmayı düşündüğünü söyledi.

Yetişkinler için mevcut ücret 1,000 yen (6.44 $) ancak Hideyasu Kiyomoto bu ücreti yabancı turistler için yaklaşık 30 $ ve yerleşikler için 5 $ olarak belirlemeyi düşündüğünü söyledi.

Kiyomoto, çok fazla ziyaretçinin kaleye zarar verebileceğini belirtti. Kalenin 2023 mali yılında 1,48 milyon ziyaretçisi oldu ve bunların 452.300'ü yurt dışından geldi.

Bu yılın ilk yarısında Japonya'ya rekor düzeyde 17,78 milyon yabancı turist gelirken, Haziran ayındaki gelişlerde Güney Kore, Çin, Tayvan ve ABD'den gelenler başı çekti.

Nikkei gazetesine göre yabancı ziyaretçilerin harcamaları son on yılda beş katına çıktı ve şu anda otomobillerden sonra Japonya'nın en büyük ikinci “ihracat” kategorisi.

Osaka Valiliği de aşırı turizme karşı yabancı ziyaretçilerden ücret alınmasını gündeme getirmiş ancak 2025 Osaka Dünya Fuarı öncesinde muhalefetle karşılaşmıştır.

Öğrenci ve yaşlı indirimlerine ek olarak, belediyeler tarafından desteklenen kaplıca banyoları gibi tesislerde yerel halk için indirimler içeren iki kademeli sistemler uzun süredir mevcut. Ancak bu konseptin yabancı turistlere uygulanması tartışmalı ve nadir bir uygulama olarak kalırken, muhalifler bunun bir aldatmaca gibi görünebileceğini söylüyor.

Alışveriş puan kartı işletmecisi Loyalty Marketing'in 1.200 kişiyle yaptığı bir ankete katılanların %60'ından fazlasının yabancı turistler için ayrı fiyat uygulamasını onaylaması bu fikre verilen desteğin bir göstergesi.

Bir işletme şimdiden iki kademeli bir sistem uygulamaya başladı. Nisan ayında Tokyo'da açılan deniz ürünleri restoranı Tamatebako, yabancı turistlerden hafta içi her gün yiyebileceğiniz ve içebileceğiniz bir açık büfe için 7,678 yen (49.30 $) ücret alıyor. Japonya'da ikamet edenler için fiyat 6,578 yen (42.24 $).

Kyodo News'in aktardığına göre işletme sahibi Shogo Yonemitsu, “Japonca konuşan yerel halk ile İngilizce özel yardıma ihtiyaç duyan yabancı turistler için aynı menü fiyatını nasıl belirleyebiliriz?” dedi ve turistlerle ilgilenmenin maliyetinin daha yüksek fiyatlara yansıdığını sözlerine ekledi.

Japonya, pandeminin sona ermesinden bu yana turist akınıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Nisan ayında yetkililer, kötü davranan yabancı turist kalabalığı nedeniyle Fuji Dağı'nın manzarasını engellemek için popüler bir fotoğraf noktasına büyük bir bariyer kurulacağını duyurdu. Yerel bir valilik de 'mermi tırmanışını' durdurmak ve dağdaki güvenlik endişelerini gidermek için mütevazı bir yürüyüş ücreti getirdi.