Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 18.08.2024 12:00 Güncelleme: 16.08.2024 13:39

Japonya tayfun nedeniyle binlerce kişiye tahliye emri verdi

Ampil Tayfunu'nun başkent yakınlarındaki kıyıya yaklaşması nedeniyle Cuma günü Japonya 'nın bazı bölgelerinde halka evlerini tahliye etmeleri söylenirken bazı evlerde elektrikler kesildi.
Japonya tayfun nedeniyle binlerce kişiye tahliye emri verdi

Ortak Tayfun Uyarı Merkezi'ne (JTWC) göre, Tokyo'nun Yokosuka bölgesinin 121 deniz mili güneydoğusunda yer alan fırtına, saatte 18 km hızla kuzeye doğru ilerlerken saatte 212 kilometreye varan rüzgarlar getirerek Kategori 4 kasırgaya eşdeğer bir güce ulaştı.

Ampil Tayfunu, kısmen çok sıcak su üzerinde hareket ettiği için son iki gün içinde hızla yoğunlaştı - bu da tayfunu beslemek için havada daha fazla nem olduğu anlamına geliyor. Önümüzdeki 12 saat içinde daha da güçlenebilir ve fırtına Japonya'dan geçerken en yüksek yoğunluğa ulaşabilir.

Kamu yayın kuruluşu NHK'ya göre, Cuma günü geç saatlere kadar yakındaki fırtınanın etkisini hissetmesi beklenen bölgelerden biri olan kıyı kenti Isumi'de yetkililer yaklaşık 17.000 haneye tahliye uyarısında bulunarak yaşlıları ve engellileri tahliye etmeye çağırdı.

Tokyo'nun güneyindeki Yokohama kentinde de benzer bir duyuru yayınlanırken, yetkililer tüm sakinlerin tahliye için hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.