Tiyatro Kaynak: Hibya Haber Ajansı 28.07.2024 12:00 Güncelleme: 28.07.2024 12:03

İznik Antik Tiyatrosu'nda Bedreddin Oratoryosu sahnelendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 62. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında eseri "Bedreddin Oratoryosu", İznik Antik Tiyatrosu'nda sahnelendi.
İznik Antik Tiyatrosu'nda Bedreddin Oratoryosu sahnelendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi adına BKSTV tarafından Atış Grup sponsorluğunda düzenlenen 62. Uluslararası Bursa Festivali, Nazım Hikmet’in eseri “Şeyh Bedreddin Destanı”ndan uyarlanan 'Bedreddin Oratoryosu'nu sanatseverlerle buluşturdu.

Oratoryo, Nazım Hikmet’in Şeyh Bedreddin Destanı’nın ilk bölümünden yapılan şarkı olan “Sedirde” ile başladı. Sanatçılar, 1400’lü yılların başında İznik Gölü kıyısındaki halkın yoksulluğunu tasvir eden şarkının ardından Şeyh Bedreddin’in Teshil isimli eserini yazmasını anlatan “İznik Gölü” bölümü ile devam etti.

Geniş Merdiven Orkestrası, müziği, şarkıları, dansları, tiyatral sahneleri, projeksiyonu ve farklı anlatım öğelerini birlikte kullanarak bütünüyle bir sahne eseri sundu.Bedreddin Oratoryosu, bu zamana kadar İzmir, Seferihisar ve Yalova’nın yanı sıra Bedreddin ve Börklüce ayaklanmalarının önemli mekanları olan Karaburun ve Efes-Selçuk’ta sahnelenmiş olup, son olarak Bursa Festivali kapsamında İznik’te gerçekleştirildi.

Oratoryoda yer alan eserlerin 15’i, bütünüyle bu oratoryo için 2009 ile 2023 yılları arasında Murat Mengirkaon ve Barış Yıldırım tarafından vokaller ve koro ile gitarlar, vurmalılar, bağlama, lavta, keman gibi çalgılardan oluşan orkestra için bestelendi.

Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, epik oratoryo için sanatçılar Murat Mengirkaon ve Barış Yıldırım’a teşekkür ederek, festival plaketini sundu.