Türkiye - Gündem Kaynak: Musa ALİOĞLU 29.07.2024 11:00 Güncelleme: 29.07.2024 11:11

İzmir Körfezi'nin korunması için yüzey temizliği yapılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi'ni korumak amacıyla her gün yüzey temizliği yapıyor.
İzmir Körfezi'nin korunması için yüzey temizliği yapılıyor

Yüzey temizliği amacıyla inşa edilmiş "Mavi Körfez" filosundaki gemilerle körfez yüzeyini temizleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri temizlik çalışmalarını eş zamanlı olarak karadan da yürütüyor.

Çevre 1, Mavi Körfez 2  ve Mavi Körfez 3 gemileri ile her gün saat 07.00’den itibaren gün boyunca körfezde temizlik çalışmaları sürdürüyor. Ayrıca, Mavi Körfez 3 Süpürge gemisi, Körfez'de yaşanabilecek herhangi bir petrol sızıntısına ilk müdahaleyi yapabilecek donanıma da sahip. İZSU Genel Müdürlüğü ise derelerde kurduğu bariyerler sayesinde atık malzemelerin denize ulaşmasını engelliyor.

Her sabah çöp birikme alanlarını tespit ederek göreve başladıklarını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Murat Benligül, “Sabah 7’den akşam 19.00’a kadar Körfez’deki çalışmalarımızı gemilerimizle birlikte sürdürüyoruz. 20 kişiden oluşan müdahale ekibimiz de kıyıya yakın kısımlarda oluşan çöpleri topluyor. Sportif balıkçılık yapan balıkçılar ekmek atıyor. Ancak balıklar bunları yemiyor bize atık olarak geri dönüyor. Tahta parçaları ve evsel atıklar buluyoruz. Son 6 ayda 380 ton yüzer atık topladık. Son 10 yıla baktığımızda ise bu rakam 11 bin tonu buldu. Denizden çıkan çöplerin çoğunluğu insanlara ait. İzmirlileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplanan çöpler, çöp kamyonlarına el değmeden transfer ediliyor. Çift gövdeli katamaran tipindeki Mavi Körfez 3 gemisi, daha çok açık denizdeki katı atıkları toplayıp Halkapınar ve Gediz'deki çöp transfer istasyonlarına aktarıyor.