Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.06.2024 08:00 Güncelleme: 21.06.2024 07:50

İspanyol hükümeti Franco Vakfı'nın kapatılması için yasal işlem başlattı

İspanya'nın sosyalist liderliğindeki hükümeti, ülkeyi neredeyse 40 yıl boyunca yöneten diktatör General Francisco Franco'nun mirasını tanıtmak ve korumak için var olan bir grubu kapatmak için yasal işlem başlattı.
İspanyol hükümeti Franco Vakfı'nın kapatılması için yasal işlem başlattı

İspanya Kültür Bakanı Ernest Urtasun Perşembe sabahı yaptığı açıklamada, Franco rejimini yüceltmeye yönelik her türlü girişimi yasaklayan yasaya uymadığı gerekçesiyle Ulusal Francisco Franco Vakfı'nın (FNFF) feshedilmesi için adli işlem başlattığını söyledi.

Yaklaşık iki yıl önce yürürlüğe giren Demokratik Hafıza yasası, iç savaş ve ardından gelen diktatörlüğün kurbanlarına "adalet, tazminat ve haysiyet" getirmeyi amaçlıyor. Franco 1936 yılında demokratik yollarla seçilmiş Cumhuriyetçi hükümete karşı askeri bir darbe ile iktidarı ele geçirmişti.


Yasa, "Francoizm için özür dileyerek, darbeyi, diktatörlüğü ya da liderlerini yücelterek, darbe, iç savaş ve Francoizm kurbanlarını küçümseyerek ve aşağılayarak ya da onlara karşı doğrudan ya da dolaylı olarak nefret ve şiddeti körükleyerek kamu yararına aykırı hareket eden" vakıfların kapatılmasını öngören hükümler içeriyor.

Urtasun, mahkemelerin Demokratik Hafıza'dan sorumlu devlet bakanlığı ve başsavcılıktan gelen raporları inceledikten sonra vakfın kaderi hakkında karar vereceğini söyledi.