Güncel - Yaşam Kaynak: AA 04.08.2024 08:56

İsmail Heniyye'nin son çağrısı Ayasofya'da karşılık buldu

Filistin'e Destek Platformu öncülüğünde düzenlenen "Şehit Heniyye'den son çağrı" etkinliği için binlerce kişi Ayasofya Meydanı'nda toplandı.
İsmail Heniyye'nin son çağrısı Ayasofya'da karşılık buldu

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramadan önce Filistinlilere destek için yaptığı çağrı İstanbul'da karşılık buldu. 

İsrail'e tepki göstermek ve Gazze'ye destek vermek için Filistin'e Destek Platformu öncülüğünde Ayasofya Meydanı'nda bir araya gelen kalabalık, tarihi yarımadanın farklı noktalarından alana ulaştı. Alana doğru yürüyüşte Eminönü, Gülhane Parkı, Küçükayasofya civarındaki cadde ve ara sokaklarda vatandaşlar yoğunluk oluşturdu. Vatandaşların bir araya geldiği mitingde kalabalık, Ayasofya Meydanı'ndan çevredeki cadde ve sokaklara taştı.

Vatandaşlar Türk ve Filistin bayrakları ile Kelime-i Tevhid flaması ve kefiye taşıdı, Filistin'in özgürlüğü için sloganlar attı. Katılımcılar, "Nehirden denize özgür Filistin", "Katil ABD Filistin'den defol", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Kanımız canımız feda olsun Aksa'ya", "Hamas'a selam, direnişe devam" sloganları ile İsrail'e tepki gösterdi.

Türkçe, Arapça ve İngilizce yazılı dövizlerde ise "Gazze'de soykırım var", "İsrail soykırımı durdur", "Katliam bitsin, çocuklar ölmesin" ifadeleri yer aldı.

Hedef Ayasofya Meydanı

Eyleme katılan Özgür Kudüs Platformu ve Peygamber Sevdalıları Vakfı gönüllüleri, Beyazıt Meydanı'ndan Ayasofya Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte, suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin posterleri açıldı.

Yürüyüş nedeniyle tramvay seferleri Sultanahmet bölgesinde durdurulurken, bazı yabancı zincir restoranların önünde güvenlik önlemleri alındı. Kalabalık, bu restoranların önünde ıslık çalarak protestoda bulundu.

Yürüyüş yapan topluluk, Ayasofya Meydanı'ndaki diğer grupla buluştu.

"Şehit Heniyye'den Son Çağrı" eylemine yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı belirtildi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramadan önce Filistinlilere destek için yaptığı çağrı doğrultusunda, Filistin'e Destek Platformu üyesi sivil toplum kuruluşları Ayasofya Meydanı'nda "Şehit Heniyye'den Son Çağrı" eylemi için yaklaşık 200 bin kişi Ayasofya Meydanı'nda toplanırken İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP), Gazze Dayanışma Platformu ile Özgür Kudüs Platformu'nun da yer aldığı etkinliğe, çeşitli gönüllü gruplar ve öğrenci kulüpleri de destek verdi.

Sahneden yapılan duyuruda, eyleme yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı belirtildi.

"Ümmetin birleşmesinin vakti gelmedi mi?"

Burada konuşan Hamas Hareketi yöneticilerinden Talal Nassar, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi rahmetle yad etti, davalarının bugün Hamas'ın ve tüm ümmetin omuzlarında devam ettiğini söyledi.

Nassar, İsrail'e bir mesajı olduğunu belirterek, "Sanmayın ki İsmail Heniyye'yi şehit etmekle, Gazze'deki mazlumları katletmekle direnişi bitireceksiniz. Bu direniş bitmeyecek. Çünkü Filistin davası Allah'ın kitabından bir ayettir, bu dava Resulü Zişan'ın hadislerinden bir hadistir. Bu dava İslam baki olduğu sürece devam edecek ve bu ümmetin omuzlarında yürüyecek çünkü bu dava Sultan Abdülhamid'in davasıdır. Bu dava her bir Müslüman'ın davasıdır." diye konuştu.

"Bugün şehit Heniyye'nin vasiyetini yerine getirmek için Ayasofya Meydanı'nı doldurduğumuz gündür"

Filistin'e Destek Platformu Başkanı Ali Yalçın da bugün acılarının arşa ulaştığı, öfkelerinin kınından taştığı, bıçağın kemiğe dayandığı gün olduğunu söyledi.

Yalçın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'yi anarak,"Bugün şehit Heniyye'nin vasiyetini yerine getirmek için küresel eylem çağrısına uyarak Ayasofya Meydanı'nı doldurduğumuz gündür. Türkiye'nin 81 meydanından sesimizi yükselttiğimiz, mazlumların yanında, zalimin karşısında olduğumuzu bir kez daha haykırdığımız gündür." diye konuştu.

Bazı şeylerin adının doğru konulması gerektiğini dile getiren Yalçın, "İsrail, Nazi rejimidir, bu rejimi kuranlar soykırımcı ABD ve Hitler artığı sömürgeci Avrupa'dır. ABD ve Avrupa, soykırımın destekçisi değil bizzat kendisidir, failidir." dedi.

Yalçın, özgürlük ateşinin söndürülebileceğinin zannedildiğini kaydederek, "Direniş şuurunu bitireceklerini sanıyorlar oysa direniş dünyanın her tarafına yayılıyor ve her meydan Ayasofya Meydanı gibi direniş meydanı elhamdülillah. Bugün milyonlarca Filistinli, milyarlarca Müslüman meydanlarda. Bugün Heniyye'nin küresel eylem çağrısına uyan insanlar, onur ve haysiyete sahip çıkmak için meydanlardan sesini yükseltiyorlar. 'Canımız, kanımız, ailemiz, çocuklarımız, evlerimiz Kudüs'e, Mescid-i Aksa'ya, Gazze'ye feda olsun.' diyorlar. Bu inancı taşıyan bir toplum yenilebilir mi?" şeklinde konuştu.