Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.04.2024 08:00 Güncelleme: 14.04.2024 11:11

İran İsrail'e yüzlerce İHA ve füzeyle saldırdı

Stockholm, 14 Nisan (Hibya) - İran Cumartesi gecesi İsrail'e 200'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatarak, ilk doğrudan saldırısını gerçekleştirdi.
İran İsrail'e yüzlerce İHA ve füzeyle saldırdı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) bu eşi benzeri görülmemiş saldırıda insansız hava araçları, seyir ve balistik füzelerin kullanıldığını açıkladı.

İddialara göre ABD, Ürdün ve İngiliz hava kuvvetlerinin desteğini alan İsrail hava savunma sistemleri Suriye, Irak ve Ürdün üzerinden gelen insansız hava araçlarının birçoğunu ve bazı seyir füzelerini yerel saatle 02:00 sularında İsrail'e ulaşmadan önce durdurdu.

Tel Aviv, Kudüs ve diğer İsrail sehirlerinde hava saldırısı sirenleri çalarken, gece gökyüzünde İsrail hava savunma sistemi ile düşürülen İHA ve füzelerin patlamaları duyuldu.

Bazı mermiler savunma kalkanını deldi, ancak sabah erken saatlerde bildirilen tek kayıp İsrail'in güneyindeki bir çöl kasabası yakınlarında 10 yaşında bir çocuk oldu.

IDF İsrail'in güneyindeki bir askeri üssün hafif hasar gördüğünü açıkladı.

New York Times'ın İsrail istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ana hedefler kuzeyde işgal altındaki Golan Tepeleri ve güneyde Negev Çölü'ndeki İsrail askeri tesisleri oldu.

Tahran'ın Lübnan'daki müttefiki Hizbullah, İran bombardımanıyla aynı anda Golan'a yaylım ateşi açtı ve Yemen'deki İran destekli Husi güçleri de saldırıya katıldıklarını iddia etti.

İran, BM'deki temsilciliği aracılığıyla "Gerçek Vaat Operasyonu" adını verdiği kitlesel hava saldırısının 1 Nisan'da Şam'da İran'a ait bir diplomatik binanın bombalanmasına misilleme olduğunu ve İsrail tarafından başka bir eylemde bulunulmadığı takdirde konunun kapanmış sayılacağını açıkladı.

Açıklamada, "Konu sonuçlanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran'ın yanıtı çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasında ABD'nin uzak durması gereken bir çatışmadır." denildi.