Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 19:00 Güncelleme: 19.08.2024 12:50

İnfo Yatırım: TCMB Faiz Kararı 20 Ağustos'ta açıklanacak

İnfo Yatırım, TCMB faiz kararının Jackson Hole Sempozyumu nedeniyle Perşembe gününden Salı gününe alındığını duyurdu.
İnfo Yatırım: TCMB Faiz Kararı 20 Ağustos'ta açıklanacak

İnfo Yatırım'ın değerlendirmelerine göre Ağustos ayına ilişkin açıklanacak faiz kararı kapsamında politika faizinde değişiklik olmayacak ve piyasa beklentisinde de politika faizi yüzde 50'de sabit kalacak.

İnfo Yatırım'ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

"PPK karar metninde ise enflasyon kontrol altına alınana kadar sıkı para politikası mesajının verilmesinin devam edileceğini ön görüyoruz. Ağustos ayında doğalgaza yapılan zam ve dün gelen köprü ücretleri zammının etkisi enflasyon tarafındaki tahminlerin az da olsa yukarı yönlü gitmesine sebebiyet verebilir. Ağustos ayı zamlarının etkilerini, TCMB Temmuz ayı karar metninde olduğu gibi vurgulayabilir. Ağustos ayında da baz etkisi kaynaklı geri çekilmesi beklenen enflasyon sonrası, tam anlamıyla dezenflasyon sürecinin başlaması durumu, Eylül ayındaki enflasyonla daha da şekillenebilir. Çünkü baz etkisi ardından politikaların seyrinin etkilerini Eylül ayı enflasyonunda göreceğimizi düşünüyoruz. Bu kapsamda Eylül ve sonrası için dezenflasyon sürecinin başlaması durumunda Kasım ayında faiz indirim döngüsüne girilebileceğini düşünüyoruz. Lakin yukarıda da belirttiğimiz gibi kısa vadede sıkı politikanın devam edeceğini ön görmekteyiz.

Geçtiğimiz hafta yapılan TCMB Enflasyon Raporu Toplantısı’nda Karahan, konuşmasına, sıkı para politikası duruşu sonucunda kredi büyümesinde belirgin bir yavaşlama yaşandığını ve yurt içi talebin ikinci çeyrekten itibaren azalmakta olduğunu vurgulayarak başlamıştı. 2024 – 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon beklentileri de değişmemişti.

Jackson Hole Sempozyumu Başlıyor

Merkez bankalarının yetkilileri, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda önümüzdeki hafta bir araya gelecek. TCMB Başkanı Karahan da Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak. Piyasalar ise sempozyumda gözünü Fed Başkanı Powell’a çevirecek. Geçtiğimiz ay Powell, enflasyon ve işgücü piyasasının soğumaya devam etmesi durumunda Fed’in bir sonraki toplantısında faiz indirimi düşünebileceğini belirtmişti. (Haftaya Fed toplantı tutanakları da yayımlanacak) Fakat geçen haftanın ilk yarısında gelen makro verilerin resesyon algısını tetiklemesi ile piyasalar acaba mı? derken işsizlik maaşı başvuruları ve enflasyon verisinin olumlu gelmesi ile Eylül’de faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. Şu an ki sorular ise 25 baz puan mı, yoksa 50 baz puan mı faiz indirimi olacak. Beklentiler anketlerde sürekli değişirken, piyasalar Powell'ın Jackson Hole'de vereceği mesajlarda bankanın faiz indirimlerine ilişkin daha fazla ipucu arayacak."