Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 03:00 Güncelleme: 13.08.2024 08:48

İnfo Yatırım: Bu haftaya hem küresel piyasalar hem de BİST100 pozitif başladı

İnfo Yatırım'ın değerlendirmesine göre küresel piyasalar ve BİST100 haftaya pozitif etkiyle başladı.
İnfo Yatırım: Bu haftaya hem küresel piyasalar hem de BİST100 pozitif başladı

İnfo Yatırım, geçen haftalarda BoJ'un (Japonya Merkez Bankası) sürpriz bir kararla, Japon yeninin ABD doları karşısında düşüşünü durdurmak amacıyla faiz artırımına gittiğini bildirerek şu açıklamayı yaptı:

"Küresel Piyasalarda Yön Arayışı Sürüyor

Geçtiğimiz haftalarda BoJ (Japonya Merkez Bankası) sürpriz bir kararla, Japon yeninin ABD doları karşısında düşüşünü durdurmak amacıyla faiz artırımına gitti. BOJ ayrıca aylık tahvil alımlarının hızını azaltacağını duyurmuştu. Ekonomilerde artırılan faizlerin ekonomik durağanlığı artırması beklenir. Artırılan faiz neticesinde Asya piyasaları geçtiğimiz hafta keskin düşüşlerle karşı karşıya kaldı.

Diğer yandan ABD'den gelen makroekonomik verilerin resesyon endişelerini artırması ile ABD piyasalarında da geri çekilmeler gördük. Geçtiğimiz haftanın son günlerinde ABD işsizlik maaşı başvurularının resesyon endişelerini azaltmasıyla hisse senetleri endeksleri yükseliş kaydetse de global piyasalardaki karmaşık seyir ile jeopolitik gerginliklerin artarak devam etmesi BİST100 endeksinin haftalık bazda %6'ya yakın geri çekilmesine neden oldu. 2024 yılı ikinci çeyrek bilançolarının da enflasyon muhasebesi ve sıkı para politikası etkisi ile istenen düzeylerde olmaması risk iştahını düşürdü.

Bu haftaya hem küresel piyasalar hem de BİST100 pozitif başladı. Küreselde resesyon endişelerinden uzaklaşılması ile BİST'te de tepki alımları hakim. BİST100 endeksinde sağlıklı teknik görünüm adına 10.190 - 10.400 arasında oluşan gap'in dolması gerektiğini düşünmekteyiz.

ABD'de Enflasyon Verileri, Faiz İndirim Beklentilerini Artıracak Mı?

ABD'de geçen hafta resesyon endişelerinin artarak devam etmesi, görüş ayrılıklarını da artırdı. Eylül ayında faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken, Fed eyalet üyelerinden bazıları acele edilmemesini, bazıları ise 50 baz puanlık faiz indiriminin yapılması gerektiği görüşünde. ABD'de bu hafta enflasyon verileri açıklanacak. İstihdam piyasalarındaki azalma eğilimi kaynaklı olarak iç talepteki geri çekilme ile yıllık bazda enflasyonun %3'ten %2,9'a gerilemesi bekleniyor. Resesyon endişelerinden uzaklaşılması adına anketlerde 25 baz puan faiz indirimi daha yüksek oranda olsa da 50 baz puanlık faiz indirimi de fiyatlamalar arasına yavaş yavaş girmeye başlamış durumda. Büyüme odaklı strateji ile faiz indirimlerinin başlaması durumu global piyasalardaki risk iştahını yükseltebilir. Ağustos'ta Fed'in toplantısı olmamasından dolayı Temmuz enflasyon verisi bu kapsamda kritik olacak gözüküyor."