Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.09.2024 09:00 Güncelleme: 06.09.2024 09:53

İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İnfo Yatırım'ın raporuna göre BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesi bekleniyor.
İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İnfo Yatırım, enflasyondaki olumlu seyrin ve döviz rezervlerindeki artışın da kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çektiğini bildirerek şu açıklamayı yaptı:

"Fitch'in bugün Türkiye'ye ilişkin değerlendirme yapması bekleniyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının takvimde olmasına rağmen rapor yayımlamama ihtimalleri de bulunuyor. Yabancı Kredi Derecelendirme kuruluşları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Bakan Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan yönetimindeki ekonomik adımlara güvenirken, yabancı yatırımcılar da yurt içine yavaş yavaş gelmeye başladı.

Uzun yıllar sonra gelen kredi notundaki güncellemeler ekonomi yönetiminin attığı adımların yabancıların radarında olduğunu da bize gösterdi. TCMB, yıl içinde TL mevduatı destekleyecek yeni adımlar açıklarken, bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek. Daha öncesinde de KKM’de politika faizi olan faiz sınırı kaldırılmıştı.

Atılan bu hamlenin hem KKM'nin yavaş yavaş gündemden düşmesi hem de dolarizasyonun azalıp, ekonomi yönetiminin ''TL'ye geçiş zamanı geldi'' açıklamalarına paralel olduğunu düşünmekteyiz. Enflasyondaki olumlu seyir ve döviz rezervlerindeki artış da kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çekiyor.

Son olarak Moody's Türkiye'nin notunu iki kademe artırarak Fitch ve S&P ile aynı nota getirmişti. Türkiye'nin üç yıl aranın ardından gri listeden çıkışı da pozitif haber akışları arasında yer alırken, rasyonel adımların rakamlara sirayet etmeye devam etmesi durumu ile kredi derecelendirme kuruluşlarının takvim dışı değerlendirme yaparak Türkiye'nin notunu da artırabileceğini düşünüyoruz.

Eylül ayında haber akışlarının yoğun olması ve makro verilerin olumlu olarak gelmesi yurt içi piyasalara katalizör etki de yaratabilir. Fitch’in bugün, S&P’nin 1 Kasım’da değerlendirme yapması beklenirken, Fitch'den konsensüs beklentilere paralel olarak bir kademe not artışı yapmasını beklemekteyiz.

Merakla beklenen 2025 – 2027 yılları arası beklentileri içeren OVP açıklandı. Enflasyonun 2024 yılında açıklanan yeni OVP’de yılsonunda %41,5 olarak öngörülüyor. 2025 beklentisi %17,5 olarak açıklanırken, enflasyonun 2026’da tek haneye inmesi bekleniyor. OVP’de 2026 enflasyon beklentisi %9,7, 2027’de %7 olarak açıklanırken, geçen yılki verilerin yukarı yönlü revize edildiği görülüyor.

Piyasa katılımcıları anketinde 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi %43,3, 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi ise %25,5 olarak açıklanmıştı. 2023 yılında açıklanan beklentilere göre Türkiye ekonomisinin büyüme verileri aşağı yönlü revize edildi.

Orta vadeli programa göre 2024 büyüme tahmini %3,5 olarak açıklandı. Türkiye ekonomisinin 2025’te %4, 2026’da %4,5, 2027’de %5 büyümesi öngörülüyor."