Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 25.07.2024 09:00 Güncelleme: 25.07.2024 10:41

İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İnfo Yatırım, BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.
İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İnfo Yatırım, BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

BİST100 endeksinde haftanın üçüncü işlem günün baskılı geçti. Seansın ilk saatlerinde zayıf bir seyir söz konusu olurken GYO, Bilişim, İnşaat ve Enerji sektörü payları yüzde 1’in üzerinde pozitif ayrıştı. Öğleden sonra sanayi sektörüne gelen alımlarla endeks 11.100’ün üzerinde kalmaya çalışa da başarılı olamadı.

TCMB, bankalara gönderdiği yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap işlemlerine 25 Temmuz'dan itibaren son vereceğini bildirdi. TCMB, 80 milyar doları aşan rezerv birikimi yaptığı yerel seçimlerden bugüne geçen dönemde, TL likidite fazlasını azaltmak için spotta döviz alımı içeren bir ihale açmıyor, aksine vadesi geleni de yenilemiyordu. Böylece 2023'te 64,5 milyar dolara ulaşan lokal bankalarla yaptığı swap işlemleri altın için pazartesi günü sıfıra inerken, dövizde ise sadece 140 milyon dolarlık bakiye kaldı. Merkez Bankası'nın sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi kapsamında satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenleyeceği dün açıklanmıştı. Bankalara gönderilen talimata göre, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı altın satışı) başlanmasına karar verildi.

Yurtdışı tarafta ise, ABD'de mal ticareti açığı, Haziran'da aylık yüzde 2,5 azalışla 96,8 milyar dolara geriledi. öncü dış ticaret açığı olarak adlandırılan mal ticareti açığı, piyasa beklentisi, 98,7 milyar dolar olması yönündeydi. 

Küresel carry trade işlemlerinin denge kazanması Japon yenini destekliyor, Japon yeninin hızlı yükselişi ABD doları ve diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında kritik seviyeleri aştı. Yen, dolar karşısında 155 seviyesindeki psikolojik eşiği aştıktan ve Mart ortasından bu yana ilk kez paritenin 100 günlük hareketli ortalamasını geçerek dolar karşısında yüzde 1'den fazla yükseldi. Ayrıca Japonya Merkez Bankası'nın gelecek hafta olası bir faiz artırımına gidebileceğini ve bunun da yenin carry trade için fonlama para birimi olarak risk teşkil edebileceği söylenebilir.

Ons altın tarafında Cuma günü açıklanacak olan çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi öncesinde yükselişe geçti. Cuma günü yayınlanacak olan raporun fiyat baskılarının hafifletmesi bekleniyor, bu da faiz indirimi yönündeki ihtimalleri cesaretlendirebilir.