Siyaset - Politika Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.08.2024 06:00 Güncelleme: 03.08.2024 22:29

Ekrem İmamoğlu: İBB'nin SGK'ya tek kuruş borcu yok

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'li belediyeler üzerinden gündeme getirilen SGK borçlarıyla ilgili kamuoyuna bilgilendirmelerde bulundu.
Ekrem İmamoğlu: İBB'nin SGK'ya tek kuruş borcu yok

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok. Öyle 25 kuruşa simit yok” açıklamasıyla gündeme gelen CHP’li belediyelerin SGK’ya olan prim borcu tartışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi.

İmamoğlu, Bakan Işıkhan yönetimindeki SGK’nın mali durumunun fotoğrafını şu sözlerle kamuoyu ile paylaştı:

“22 yıldır yönettikleri SGK’nın açığını 3 kat artırdılar. Yasal olarak mecbur oldukları halde 2016 yılından beri SGK’ya borcu olan şirketleri açıklamıyorlar. Hangi şirketlerin borcunu vatandaştan saklıyorsunuz? Kamu kuruluşu belediyeleri her gün açıklıyorsunuz da neden borçlu şirketleri açıklamaktan imtina ediyorsunuz? Nedir bu korku? Tekrar altını çizelim yasal zorunluluk olduğu halde açıklamıyor. Açık rekoru kıran SGK’ya vatandaşın vergilerinden, sadece 2023 yılında 885 milyar lira aktarılmıştır. Bu rakam nerdeyse belediyelerin borcu diye lanse edilen rakamın 10 katıdır. Son 3,5 yılda SGK’ya vergilerimizden aktarılan tutar toplamı 2.3 trilyon liradır. Yani bunu aslında SGK’ya verilen borç gibi düşünün. Kamuya hizmet eden belediyelerin dile getirilen borcu, SGK’ya son 3,5 yılda aktarılan paranın sadece yüzde 4.3’ü.Tekrar ediyorum sadece yüzde 4.3. CHP’li belediyeleri borç belediyeciliği ile suçlayan Bakan beyin karnesi işte bu kadar bozuktur."

İBB’nin SGK’ya tek bir kuruş borcu olmadığını aktaran İmamoğlu, “Belediyeye bağlı 5 iştirak şirketimizin 1,5 milyar liralık borcu vardır. Bizden önceki borç ise, 2021 yılından başlayarak yapılandırmıştır. Yıllara dair ödenmektedir. Bu ülkede borcu olmayan hane, borcu olmayan işletme mi vardır? Ödüyorsan, ödemekte anlaşmışsan bu borç değildir artık. 7 iştirak şirketimizin de 2,3 milyar lira borcu bulunmaktadır. Kuşkusuz bunlar da ödenecektir. Ödüyoruz da. Ne borçlar ödedik” bilgilerini paylaştı. 

“Biz, israf belediyeciliğini bitirdik” diyen İmamoğlu, “Bizim böyle halkın parasının birilerine kıyak çekildiği tek bir dosyamız yoktur. Hamdolsun alnımız ak. Borcumuz varmış... Bizim namusuyla, emeğiyle, kendi kaynağını her tür zorluğa rağmen yaratarak borcunu ödeyen iştiraklerimiz, belediyelerimiz var. 2019 yılındaki seçim öncesinde, İGDAŞ’ı yönettikleri dönemde BOTAŞ’a dahi gaz parası ödemediler. 5 yıl öncenin parası ile 1,1 milyar liralık borçlarını da devlete biz ödedik. Bugünün parasıyla yaklaşık 200 milyon dolarlık bir ödemeydi bu. Bugünkü SGK borcumuzun 3 katı yapıyor. Biz ödedik devlete bu parayı. Onlar ödemediler” ifadelerini kullandı.

2019 yılında göreve geldiklerinde, toplam 101 milyon 869 bin dolar, bugünün parasıyla 3,5 milyar TL SGK ve vergi borcu devraldıklarını açıklayan İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Biz, ekonominin alt üst olduğu, pandemi nedeniyle hayatın aylarca durduğu bir dönemde görev yaptık. 6 metro hattını hizmete açıp, olağanüstü altyapı yatırımlarını da bu dönemde gerçekleştirdik. 12 iştirak şirketimiz Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesine girdi. İktidardan övgü beklediğimiz yok. Yıllardır devam ettirdikleri ve gerçekten vicdanlara sığmayan suçlamaları yapmaktan vazgeçsinler yeter. Millet bu tarzınızdan usandı."

Parti ayrımı yapmaksızın, söz konusu borçların uzlaşı içinde ödemesi için çalışılması gerektiğine vurgu yapan İmamoğlu, “İcra göndererek değil, Cumhurbaşkanı dedi diye kraldan çok kralcılık yaparak değil. Bu borçların ödenmesi konusunda da belediye başkanı arkadaşlarımla çalışıyoruz. TBB çatısı altında çözüm önerilerimizden oluşan paketi en kısa zamanda ilgili makamlara sunacağız. Kimsenin hamasi gündem maddeleriyle, halkın gerçek sorunlarını perdelemesine müsaade etmeyeceğiz. Yapıcı öneri paketimizi de çok yakında ilgili makamlara göndereceğiz” dedi.

Kur Korumalı Mevduat hakkında açıklama yapan İmamoğlu, özetle şunları söyledi:

“Enflasyon, faiz ve döviz kontrolden çıkınca, dövize endeksli mevduat yaratıldı, adına, ‘Kur Korumalı Mevduat’ dendi. İnanılmaz bir gelir transferi yaratıldı. Zaten zengin olan daha da zengin oldu. Bundan 2 ay önce 4 Haziran 2024’de Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ‘Kur korumalı mevduattan kaynaklı Merkez Bankası zararı 833 milyar liradır’ dedi.  Siz bana borç soruyorsunuz, ben size bunu soruyorum. Bakın, birisi aklına aniden gelen bir şeyi denedi, bu ülkenin sadece Merkez Bankası’nın 833 milyar lirası yok oldu. Bu deneyin faturası, dile getirdikleri belediye borcunun neredeyse 10 katı. Belediyeler borçluymuş... Dönün önce bu memleketin sırtına bindirdiğiniz yüke, kendi borcunuza bakın. Yarattığınız ekonomide devlet de millet de borçlanmadan yaşayamıyor. Bugün hazine borçlanma oranı yüzde 100’ün üzerinde. Borç stoku katlanarak büyüdü. 2018 başında 892 milyar TL olan kamu borç stoku 2024 Haziran itibarıyla 7,9 trilyon TL’ye fırladı. Borcumuz, tam 9 kat arttı.”

TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz’ın tweet'i hakkındaki soruya cevap veren İmamoğlu, “Seçimden önce bir terör örgütü adına biri konuşur, bizi över veya bize dönük bir şeyler söyler. ‘Vay bak işte, bak niye böyle dedi’ falan filan diye anlatılır. Şimdi ben de diyorum ki; yahu İsrail'in Dışişleri Bakanı, yaptığı bir açıklamaya beni niye ekledi? Beni niye ekledi? Ben bunu anlayamadım. Beni tebrik etmeye bile gelmemiş bir ülkenin dış misyonu, -5,5 yıldır buradayım ben- beni böyle bir konuda niye ekledi yani? Düşünmeden edemiyorum. Bu manevralar enteresan. Ama bizim milletimize dönük, devletimize dönük, devletimizin kurumlarına dönük, devletimizin bütün münazaralarımıza, farklı düşüncelerimize rağmen seçilmiş insanlarına dönük, demokrasiyi hiçe sayarak, hukuku hiçe sayarak ve bizim bu iç hukukumuz üzerinden birtakım manevralarla bir fayda elde edeceğini zanneden akıl, basit akıldır, zavallıdır. Ben, gerekli cevabı verdim.”

İmamoğlu, sokak hayvanları konusunda çıkan son yasayla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Aslında çok büyük bir mesaimizi alan bir konu sokak hayvanlarıyla ilgili süreç. Az önce SGK borç süreciyle ilgili ifade ettiğim birçok konuda olduğu gibi, ne yazık ki belediyelerle ilgili bir yasa çalışılıyor ve bu yasanın muhatabı olan, ana muhatabı olan olarak tespit edilen belediyelerden tek bir satır dahi görüş alınmıyor. Yani ne TBB'den ne de belediyelerden tek bir görüş, bir çalışma, ‘ne düşünüyorsunuz’ diye soru sorulmadan bir yasa çıkartılıyor. Yoğun bir çalışmamız var. Uzun süredir var. Ve biz, bu ayın sonuna doğru da güçlü bir eylem planını ve yasaya dönük de birtakım süreçlere dönük eleştirilerimizi ve uyarılarımızı da yapıyor olacağız. Biz, çok özel bir çaba gösteriyoruz. Özellikle sahiplendirme konusunda yoğun bir çaba gösteriyoruz. 22 yıldır çözemediğiniz sorunu, bu şekilde bir kanun çıkardım diye, kurumlara mal ederek çözmeniz de mümkün değil. Biz, öldürmekten asla yana değiliz, yaşatmaktan yanayız. Sahiplendirme konusunda özenli bir çalışma içindeyiz. Bakın bu öldürme meselesi, ötenazi meselesi, bakın bu söylemler, her türlü şiddeti büyütür. Bunu unutmayın. Bak bu öldürme meselesi, kritik bir meseledir. Her türlü şiddeti büyütür."