Siyaset - Politika Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.08.2024 17:00 Güncelleme: 27.08.2024 10:17

İmamoğlu: Geçen yıl mesela Avrupa yakasındaki rezervlerimiz, inanılmaz kurak geçti

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, köklü kurum İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli'nde incelemelerde bulunup, yerin 50 metre altındaki şaft alanında çelik boru kaynağını gerçekleştirdi.
İmamoğlu: Geçen yıl mesela Avrupa yakasındaki rezervlerimiz, inanılmaz kurak geçti

Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin eşlik ettiği İmamoğlu, kaynak işleminin öncesinde, Eyüpsultan Karadolap Mahallesi’ndeki şantiye alanında, İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa tarafından projeyle ilgili bilgilendirildi.

“İstanbul'un içme suyu yolculuğunun, gerçekten meşakkatli bir yolculuk olduğunu aktaran İmamoğlu, “Ne yazık ki İstanbul, yüzyıllar boyu içme suyu yolculuğunu yaşamış bir şehir. Tarihin derinliklerinde daha küçücük bir şehir iken dahi, 100-150 kilometrelerden su taşınan bir başkent olmuş. Bugün geldiğimiz noktada da bu su yolculuğu devam ediyor. Bugün, neredeyse 250 kilometre mesafeden, Melen'den buraya akıtılan su, pompalanan su, İstanbul için çok hayati. Hep diyoruz; İstanbul çok iyi planlanmalı ve nüfus yükü, buradaki insanların yaşam koşullarının kalitesi olgunlaşırken, su gibi çok önemli rezervleri mutlaka iyi hesaplanması ve planlanması şart” ifadelerini kullandı.

“Bu bağlamda, Melen'den başlayan bu su yolculuğunun bir başka özelliği var” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Malumunuz; İstanbul'un büyük bir kısmı, Avrupa yakasında yaşıyor ve neredeyse 3’te 2 su tüketimi de bu tarafta. Böylesi yoğun bir su tüketiminin olduğu bölgenin, tabii Anadolu yakasında yoğunlaşan hem su rezervleri olarak yoğunlaşan hem Melen'in katkısıyla gelen ilave su kapasitesinin Anadolu yakasından Avrupa yakasına aktarılmasıyla ilgili süreçler, İstanbul'umuzun tarihi boyunca hep bir yatırım alanı olmuş. Hatta yakın zamanda, bir kısım kullanılmayan, Boğaz altından geçiş hatlarını da toparlayarak ve ihya ederek, kullanıma açtık. Şimdi özellikle suyun Melen'den buraya basılmasıyla ilgili süreçte, 700 bin metreküplük bir ek kapasiteyi devreye aldık.”

Su kullanımı konusunda tarihi rekorlar kırılan bir dönemin içerisinde olunduğunu ifade eden İmamoğlu, "Hem günlük su tüketimi hem de Anadolu yakasından Avrupa yakasına su aktarımı hususunda. Bu kapsamda, özellikle geçen yıl mesela Avrupa yakasındaki rezervlerimiz, inanılmaz kurak geçti ama Anadolu yakasında da tam tersi bir durum vardı" diye konuştu.

Devlet Su İşleri tarafından yapılması gereken Melen Barajı meselesinin problem oluşturduğunu belirten İmamoğlu, "Bu hem bizim oradaki suyu rezerv etmemiz, depolamamızla birlikte, aynı zamanda enerji tasarrufunu da sağlayacak. Çünkü o baraj, aynı zamanda enerji üretecek. Tabii bu bizim talihsizliğimiz. Umarım bir an önce hem bakanlık hem Devlet Su İşleri sağlıklı bir süreç tarifler. Bir an önce ne zaman bitirileceği ve 1 milyar metre küpe yakın suyun rezerv edileceği, biriktirileceği baraj, ne zaman İstanbulluların yaşamında yer bulur? Bu, açıkçası bizim hayati meselemiz olan su meselemiz açısından, çok önemli bir konu.” dedi.