Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.07.2024 21:00 Güncelleme: 11.07.2024 11:52

Hollanda ve Danimarka'nın ilk F-16 jetleri Ukrayna yolunda

Washington, 10 Temmuz (Hibya) – NATO zirvesi sırasında Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, Hollanda ve Danimarka'nın ilk F-16 savaş uçakları Ukrayna'ya doğru yola çıktı ve bu yaz sorti uçuşlarına başlayacaklar.
Hollanda ve Danimarka'nın ilk F-16 jetleri Ukrayna yolunda

Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve Danimarkalı mevkidaşı Mette Frederiksen, aylar süren pilot eğitimi ve siyasi müzakerelerin ardından F-16'ların Kiev'e "transfer sürecinin" başladığını ve "Ukrayna'nın bu yaz operasyonel F-16'larla uçmaya başlayacağını" söyledi.

F-16'larla ilgili açıklamanın zirveyle aynı zamanda yapılması bekleniyordu ve bu savaş uçaklarının 43 mil (70 km) öteden kalkan savaş uçaklarından fırlatılan ve cephedeki mevzileri tahrip eden Rus süzülme bombası saldırılarını engelleyebileceği umuluyordu.

Norveç ve Belçika da gelecekte F-16 tedarik etme taahhüdünde bulundu ancak Zelenskiy daha da ileri giderek şunları söyledi: "Hava kuvvetleri kabiliyet koalisyonumuzun yeni katılımcılarla daha da güçleneceğini tahmin ediyorum."

1970'lerde tasarlanmış bir savaş jeti olan F-16'ların Rusya'ya karşı savaşta ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor. Özellikle de Ukrayna'nın hava savunmasının gerildiği bir dönemde, yerdeyken nasıl gizlenecekleri ve korunacakları önemli olacak.