Halkbank web
Ekonomi 09.03.2021 07:17

"HEDEF İLK REAKTÖRÜ 2023'TE DEVREYE ALMAK"

Türkiye enerji kaynaklarında çeşitliliği artırırken, bir yandan da teknoloji transferleriyle sınıf atlamaya devam ediyor. Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) üçüncü reaktörünün temeli yarın atılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,'in videokonferans yöntemiyle katılacağı temel atma töreniyle tarihi bir ana daha tanıklık edilecek.

SELİM ERCAN / ANKARA

Tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılayacak olan ve tüm güvenlik standartlarına uygun olarak inşası süren Akkuyu NGS’de 10 Mart Çarşamba günü yeni bir aşamaya geçilecek.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, ilk reaktörün 2023 yılına yetiştirileceğini söyledi. Bakan Dönmez, “Bu dört reaktörün inşaatına başladığımızda yani en yoğun zamanda 16 bin kişi istihdam edilecek. İlk reaktörü 2023’e yetiştireceğiz. Akkuyu’da, 2018’de ilk temeli atmıştık Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin’in Ankara’dan videokonferansla katılımıyla. Ondan sonra sahada süratli bir çalışma başladı. Orada aslında dört tane reaktör planladık. Birinci ünite, şu anda reaktör kabı ve dört adet buhar üreticisi de sahaya indi. İkinci üniteyle ilgili olarak baktığımızda temeli tamamlandı. Kor tutucu dediğimiz, çekirdek tutucu bir kap var, onun da yine montajı tamamlandı. Üçüncü ünitenin lisansı alındı, burada inşallah 10 Mart’ta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin’in videokonferans yöntemiyle katılarak üçüncü reaktörün temelini de atacağız.  Sonra dördüncü reaktör gelecek. Hedef; ilk reaktörü 2023’te inşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye almak, sonra da birer yıl arayla bu üniteleri devreye almak” açıklamasında bulundu.

“NÜKLEER ALANINDA EĞİTİM ALANLAR İŞİN BAŞINDA OLACAK”

Yurtdışında nükleer eğitimi alan gençlere ilişkin Dönmez, “Daha önce yurtdışına öğrenci göndermiştik, bunlardan 186’sı Moskova’daki eğitimlerini tamamlayıp mezun oldular. Şu anda iş başı yaptılar. 60 öğrencinin de artık son yılları, onlar da mezun olup geldiğinde 246 mühendisimiz bu sahada çalışır hale gelecek. Ayrıca, yüksek lisans eğitimi için gönderdiğimiz üniversite mezunları da var. Tamamı eğitimi alıp döndüğünde önümüzdeki yıllarda 222 yüksek nükleer mühendisimizle toplamda 468 Türk gencimiz nükleer mühendis olarak görev alacak” diye konuştu.


BAKAN DÖNMEZ’DEN ÖĞRENCİLERE DAVET

Dönmez, “Lisans eğitimlerini Türkiye’de tamamlamış olanlar sadece nükleer mühendislik olarak da bakmasınlar, elektrik, makine, endüstri gibi değişik alanlarda çalışanlar da nükleer alanda yüksek lisans yapmak üzere bizim alıp değerlendirdiğimiz, yurt dışına gönderdiğimiz öğrenci arkadaşlarımız var. Onlar da bizim duyurularımızı takip ederlerse, hangi şartlarda bize başvuracaklar, tabii yabancı dil şartı şüphesiz olacak. Onları biz anlaşmalı üniversitelerimize yurt dışına gönderiyoruz ya da kendileri üniversite seçiyorlar ve eğitimlerini yurt dışında biz yaptırmış oluyoruz” dedi.

Bakan Dönmez, Akkuyu NGS sahasında devam eden çalışmalarla ilgili, “4 reaktörün inşaatına başladığımızda yani inşaatın en yoğun zamanında istihdam 16 bin kişiye ulaşacak. İşletme döneminde, yani fiilen artık bu santrali çalıştırmaya başladığımızda da 4 bin kişiyi biz orada istihdam ediyor olacağız” bilgisini verdi.

ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10’UNU KARŞILAYACAK

İşletme sırasında karbon salımı yapmayan Nükleer santraller, temiz bir enerji olarak Türkiye’ye önemli katkılar sunacak. Projenin inşaa sürecinde de 6 milyar dolarlık yerli katkının olmasını hedefliyor.

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali; Akkuyu, toplam 4 bin 800 megavat gücünde 4 üniteden oluşacak. Her reaktör bin 200 megavat gücünde olacak. Santral tamamlandığında Türkiye'de kaynak çeşitliliği sağlayarak enerji arz güvenliğine katkı sunacak. Akkuyu işletmeye alındığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak.