Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.04.2024 12:01 Güncelleme: 17.04.2024 14:31

''Hazır yemekler emisyonu yılda 48 milyon ton azaltır ve 2,8 milyar Euro tasarruf sağlar"

Stockholm, 17 Nisan (Hibya) - Kar amacı gütmeyen çevre örgütleri Fern ve Madre Brava tarafından Systemiq danışmanlık şirketine yaptırılan analize göre, daha sağlıklı hazır yemekler AB emisyonlarını yılda 48 milyon ton azaltabilir ve tüketicilere her yıl 2,8 milyar € tasarruf sağlayabilir.
''Hazır yemekler emisyonu yılda 48 milyon ton azaltır ve 2,8 milyar Euro  tasarruf sağlar"

Analize göre, fast food ve hazır yemekler AB'nin kalorisinin altıda birinden fazlasını sağlıyor ancak doktorların tavsiye ettiğinden çok daha fazla tuz ve et içeriyor.

Bu kuruluşlar, hazır yemeklerin çoğunu satan şirketlere asgari sağlık ve sürdürülebilirlik standartları getirilmesinin topluma "büyük" faydalar sağlayacağını sonucuna varıyor.

Raporu kaleme alan 10 sivil toplum kuruluşundan biri olan İspanya Tüketiciler ve Kullanıcılar Federasyonu'ndan Eduardo Montero Mansilla, "Hazır yemekleri daha sağlıklı ve sürdürülebilir hale getirmek pişmanlık duyulmayacak bir politikadır. İnsanların ve gezegenin sağlığını uygun fiyatlarla iyileştirebiliriz." dedi.

Rapor, büyük gıda şirketlerinin yetersiz beslenme ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaçınmayı amaçlayan Dünya Sağlık Örgütü ve çevresel olduğu kadar insani zararları da azaltmaya çalışan EAT-Lancet Komisyonu'nun diyetlerine uymasının etkilerini araştırdı.

Her iki durumda da, hazır yemeklerin ortalama olarak yaklaşık yarısı kadar rafine tahıl ve üçte ikisi kadar daha az et ve "önemli ölçüde" daha fazla baklagil içermesi gerektiğini tespit ettiler.

Rapor, bunun tüketicilere 2,8 milyar Avro daha ucuz gıda tasarrufu sağlayacağını ve emisyonları her yıl 48 milyon ton azaltacağını ortaya koyarken, hastanelerin hastaları tedavi etmek için daha az para harcaması ve işverenlerin çalışanların hastalık izinleri nedeniyle daha az para kaybetmesi gibi ek ekonomik faydaları hesaba katmadı.

Raporun yazarlarından Avrupa Halk Sağlığı Birliği'nden Alba Gil, "Şu anda diyetle ilgili bir sağlık krizi yaşıyoruz. Beslenme alışkanlıklarımız sağlığımızı ve dolayısıyla geleceğimizi şekillendiriyor. Politika yapıcıların, gıdaları tükettiğimiz ortamları, tasarım gereği sağlıklı ve uygun fiyatlı hale getirecek şekilde düzenlemeleri mantıklıdır." diye yazdı.

Çiftlik hayvanları gezegeni ısıtan kirliliğin %12-20'sinden sorumludur ve ortalama bir insanın doktorların önerdiğinden daha fazla et yediği zengin ülkelerde bazı kalp hastalıkları ve kanser seviyelerini arttırmaktadır.

İklim bilimciler, hayvansal proteinlerden bitkisel proteinlere geçişin gezegenin ısınmasını önlemek için güçlü bir adım olduğu konusunda net olsalar da, doktorlar ne kadar az etin insan sağlığı için en iyisi olduğundan emin değiller. Bu yıl daha geniş bir diyet yelpazesi önermek ve küresel sağlık diyetindeki mikro besin eksiklikleriyle ilgili endişeleri gidermek için toplanan EAT-Lancet Komisyonu, şu anda haftada bir kez et ve haftada iki kez balık yemeyi tavsiye ediyor.

STK'lar AB'ye, büyük gıda şirketlerinin AB'de satılan hazır yemekler için sağlık ve sürdürülebilirlik kurallarına uymalarını zorunlu kılma çağrısında bulundu. Raporda tüketicilerin böyle bir öneriye nasıl tepki vereceği analiz edilmedi.

Leiden Üniversitesi'nde gıda sistemleri üzerine çalışan ve çalışmaya dahil olmayan çevresel değişim araştırmacısı Paul Behrens şunları söyledi: "Bu rapor pragmatik bir yaklaşımla her öğünün en iyi şekilde sağlıklı olması gerekmediğini, ancak yemek hizmeti verenlerin ve perakendecilerin genel sunumunun beslenme kılavuzlarına uygun olması gerektiğini öne sürüyor.

Politika yapıcılar bu tavsiyeye uyarsa, gezegene, refahımıza ve cüzdanlarımıza fayda sağlayacak çok daha sağlıklı bir gıda kültürü yaratacaktır" dedi.