Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 31.07.2024 16:00 Güncelleme: 31.07.2024 16:04

Hamas siyasi liderinin öldürülmesinin ardından petrol yüzde 3,0'ün üzerinde yükseldi

İstanbul, 31 Temmuz (Hibya) - Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta kurban gitmesinin ardından ABD ham petrol vadeli işlemleri Çarşamba günü yüzde 3'ün üzerinde artış göstererek Orta Doğu'nun bölgesel bir savaşın eşiğine geldiği yönündeki korkuları tazeledi.
Hamas siyasi liderinin öldürülmesinin ardından petrol yüzde 3,0'ün üzerinde yükseldi

West Texas Intermediate Eylül kontratı bugüne kadar 2,55 dolar ya da yüzde 3,51 artışla varil başına 77,28 dolara yükseldi. ABD petrolü yüzde 7,9 değer kazanırken, Brent'in Eylül kontratı 2,10 dolar ya da yüzde 2,67 artışla varil başına 80,73 dolara yükseldi.

İran'ın paramiliter Devrim Muhafızları İsrail'i Haniye'yi Tahran'daki evinde öldürmekle suçladı. Devlete bağlı İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı'nın Google'dan çevirdiği habere göre, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'i bu eyleminden dolayı cezalandırmanın İran'ın görevi olduğunu söyledi.

Haniye'nin öldürülmesi İsrail ile Hamas arasında Gazze'de varılması muhtemel ateşkes anlaşması üzerindeki belirsizliği daha da arttırdı. Haniye görüşmelerde üst düzey bir müzakereciydi.

Petrol, İsrail'in Ekim ayındaki terör saldırısından bu yana İran destekli Filistinli militan grup Hamas'la savaştığı petrol zengini Orta Doğu bölgesindeki düşmanlıkların şiddetlendiği bir ortamda değer kazandı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde bir misilleme harekâtı yürütme kararı, çatışmayı genişletti ve İsrail, Lübnan Hizbullah'ı ve Yemen Husileri gibi İran destekli diğer gruplarla çatıştı.

Petrol piyasaları şimdiye kadar, Yemen'in deniz saldırılarının neden olduğu ticaret kesintileri ve İsrail ile İran ya da Hizbullah arasındaki doğrudan düşmanlık olayları nedeniyle zaman zaman şiddetlenen Orta Doğu'daki tırmanışların şoklarını absorbe etti.