Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 31.07.2024 08:00 Güncelleme: 31.07.2024 12:02

Hamas Lideri İsmail Haniye Tahran'da öldürüldü

Stockholm, 31 Temmuz (Hibya) - Hamas'tan Çarşamba sabahı erken saatlerde yapılan açıklamada, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da hedef alınarak öldürüldüğü belirtildi.
Hamas Lideri İsmail Haniye Tahran'da öldürüldü

Hamas'tan yapılan açıklamada, “İran'ın yeni Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katıldıktan sonra Tahran'daki evine yapılan hain bir Siyonist baskın sonucu hayatını kaybeden” Haniye için yas tutulduğu belirtildi.

İran Devrim Muhafızları da, İran televizyonunda Haniye'nin ölümünü doğruladı.

Haniye'nin ölümü Hamas'a zarar verse de Haniye Gazze'deki askeri operasyonlarda yer almıyordu ve grup daha önce de liderlerine yönelik suikastlardan kurtulmuştu.

İsrail 2004 yılında Gazze'de düzenlediği saldırılarda Hamas lideri Ahmed Yasin ve kurucularından Abdülaziz el Rantisi'yi öldürmüştü.

Haniye'nin ölümü, İsrail'in hafta sonunda 12 çocuğun ölümüne yol açan roket saldırısına misilleme olarak Beyrut'un güneyindeki bir banliyöye düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü açıklamasından birkaç saat sonra gerçekleşti.

ABD, İsrail ile Tahran'ın desteklediği Hizbullah arasındaki gerilimin bölgesel bir çatışmaya dönüşmesini engellemek için küresel bir diplomatik çabaya öncülük ediyordu.

Lübnan Dışişleri Bakanı, İsrail'in müttefiklerinin ülkenin “savaşa yol açmayacak” “sınırlı bir karşılık” planladığı yönündeki güvencelerinin ardından Beyrut'taki saldırının bir şok olduğunu söyledi.

Abdullah Bou Habib Guardian'a verdiği demeçte “Korktuğumuz şey bu ve umarız bu bir savaşa yol açmaz. Beyrut'ta vurulmayı beklemiyorduk. Bunların İsraillilerin saygı göstereceği kırmızı çizgiler olduğunu düşünüyorduk." dedi.