Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 00:00 Güncelleme: 13.08.2024 09:00

Halk Yatırım: Cuma günü ABD piyasalarında pozitif seyir hakimdi

Halk Yatırım'ın raporuna göre, cuma günü resesyon endişelerindeki azalma ve Fed üyelerinden gelen açıklamalarla ABD piyasalarında pozitif seyir hakimdi.
Halk Yatırım: Cuma günü ABD piyasalarında pozitif seyir hakimdi

Cuma günü piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın raporuna göre, veri akışının sakin olduğu haftanın son işlem gününde, resesyon endişelerindeki azalma ve Fed üyelerinden gelen açıklamalarla ABD piyasalarında pozitif seyir hakimdi.

Rapora göre,istihdam rakamlarının beklenenden daha zayıf geldiğini ancak bunun henüz resesyona işaret etmediğini belirten Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonominin zayıflıyor olması durumunda sıkı para politikasını devam ettirmenin anlamlı olmadığını söyledi. Boston Fed Başkanı Susan Collins ise, enflasyonda aşağı yönlü seyrin devamı durumunda faiz indirimlerinin kısa sürede başlayabileceğini ifade etti. Geçtiğimiz hafta yaşanan türbülansın ardından bu hafta açıklanacak olan enflasyon verileri piyasaların odağında olacak. Geçen haftaya sert satışlarla başlayan piyasalarda haftanın geri kalanında merkez bankası üyelerinden gelen açıklamalar sonrası toparlanma çabası etkili olmuştu. Eylül ayındaki Fed toplantısına kadar açıklanacak olan her bir veri ise piyasaların seyri konusunda belirleyici olabilir. ABD ekonomisindeki zayıflamaya dair işaretlerin devamı resesyon ve faiz indirimlerine ilişkin soru işaretlerini canlı tutabilir. Son olarak Fed Watch Tool’a göre Eylül’de 25 baz puan faiz indirimi beklentisi yüzde 53,5, 50 baz puan indirim beklentisi ise yüzde 46,5 seviyesinde bulunuyor.

''Bu gelişmelerle ABD piyasaları Cuma günü pozitif bir seyir izledi. S&P 500 endeksi günü yüzde 0,47 artışla 5.344,15, Dow Jones endeksi yüzde 0,13 artışla 39.497,54, Nasdaq endeksi yüzde 0,51 değer kazancıyla 16.745,30 seviyesinden tamamladı.

''Benzer şekilde Avrupa piyasalarında da alımlar ağırlıktaydı. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 0,14 kazançla 4.675,28, CAC 40 endeksi yüzde 0,31 artışla 7.269,71, FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 artışla 8.168,10, DAX endeksi ise yüzde 0,24’lük kazançla 17.722,88 seviyesinden haftayı kapattı. Diğer yandan Avrupa piyasalarında Finlandiya Merkez Bankası Başkanı ve AMB üyesi Olli Rehn’in açıklamaları izlendi. Rehn, enflasyonun yavaşladığına ilişkin güvenin güçlenmesi durumunda faiz indirimlerinin devam edebileceğini söyledi.

''ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,94’e gerilerken, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,05 seviyesine yükseldi. Hatırlanacağı üzere geçen hafta resesyon endişeleriyle 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık bir yılın en düşük seviyesini görmüştü. Dört yılın zirvesini test etmesinin ardından VIX endeksi ise 20,37 seviyesine geriledi.

Halk Yatırım'ın değerlendirmesinin tamamı şöyle:

Bugün ne bekleniyor?

''Asya-Pasifik piyasaları bu sabah karışık seyir izliyor. Japonya ve Tayland piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak. Shanghai ve Hang Seng endeksleri yatay seyrederken, Kospi endeksi yüzde 1,09 ile pozitif , Nifty 50 endeksi ise yüzde 0,48 ile eksi yönde bulunmaktadır.

''ABD vadelilerinde de yatay seyir hakim.

''Piyasalarda jeopolitik risklere ilişkin gelişmeler yakından takip edilecek. 6 Ağustos’ta Rusya'nın batısında yer alan Kursk Bölgesi’ne giren Ukrayna ordusunun bölgedeki bazı yerleşim birimlerini ele geçirdiği iddia edildi. Diğer yandan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunan Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde çıkan yangın sonrası taraflar birbirini suçladı. Rusya tarafından yapılan açıklamada soğutma sisteminde çıkan yangının önemli oranda söndürüldüğü bildirildi. Diğer yandan gece saatlerinde Hizbullah’ın İsrail’e füze saldırısı düzenlediği belirtiliyor. Makro ekonomik veri tarafında ise bugün ABD’de New York Fed tüketici enflasyon beklentisi anketi ile bütçe dengesi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında NY Fed’in 1 yıllık enflasyon beklentisi yüzde 3,02 olarak oluşmuştu. Bütçe dengesi de 66 milyar dolar açık vermişti.

Gelecek gündemde neler var?

''Yarın Japonya ve ABD’de ÜFE verileri takip edilecek. Japonya’da Temmuz’da üretici fiyatlarının aylık yüzde 0,3 artışla yıllık bazda yüzde 2,9’dan yüzde 3,0’a yükselmesi bekleniyor. ABD’de Haziran ayında ÜFE yüzde 0,2 artışla yüzde 2,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Temmuz’da aylık ÜFE’nin yüzde 0,2 artış göstermesi bekleniyor. Çarşamba günü piyasalarda gözler Euro Bölgesi’nde büyüme verileri ile ABD’de TÜFE verilerinde olacak. Euro Bölgesi ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,6 çeyreklik bazda yüzde 0,3 büyümesi bekleniyor. ABD’de Haziran ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,1 düşüşle yıllık bazda yüzde 3,0 seviyesinde gerçekleşmişti. Temmuz’da piyasa beklentisi aylık TÜFE’nin yüzde 0,20 artışla yıllık bazda yüzde 3,0’da sabit kalması yönünde oluştu. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE’nin ise aylık yüzde 0,20 artışla yıllık bazda yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye gerilemesi bekleniyor.''