Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.08.2024 10:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:09

Halk Yatırım: Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları satıcılı seyir izliyor

Halk Yatırım'ın değerlendirmelerine göre bu sabah Asya-Pasifik piyasaları ABD endekslerinde yaşanan düşüşün ardından satıcılı seyir izliyor.
Halk Yatırım: Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları satıcılı seyir izliyor

Halk Yatırım, Japonya’da açıklanan Temmuz ayı ihracat verisinin beklentilerin gerisinde kaldığını bildirerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, hafif ekside ve yatay bir seyirle günü tamamladı. Küresel piyasalar bu hafta Jackson Hole toplantılarında Fed cephesinden gelecek yönlendirmelere odaklanırken, Fed yetkilileri de para politikası patikasıyla ilgili sinyallerine devam ediyor. Fed yöneticilerinden Michelle Bowman, enflasyon için yukarı yönlü risklerin devam ettiğini düşündüğü için ABD merkez bankasının politikasında herhangi bir değişiklik konusunda temkinli olmaya devam ettiğini söyledi ve tek bir veri noktasına aşırı tepki vermenin halihazırda kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu. Bowman'ın ifadeleri, Fed'in daha şahin politika yapıcılarından biri olarak devam eden duruşunu yansıtıyor. Daha önceki tutumunda olduğu gibi, gerekirse faizleri daha da yükseltmeye hazır olduğunu söylemekten ikinci kez kaçınırken, şu anda yaygın olarak beklendiği gibi Fed'in 17-18 Eylül toplantısında bir faiz indirimini onaylamaya hazır olduğuna dair çok az işaret verdi.

Öte yandan, Boeing uçak kanadı ve motor arasında bağlantı sağlayan komponentlerden birinde sorun tespit etmesi nedeniyle 777x modelinin testlerini durdurduğu açıklandı. Şirket hisseleri %4,2 değer kaybıyla günü sonlandırdı.

Makro veri tarafında; Eurostat tarafından yayımlanan Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği'nin Temmuz ayı nihai enflasyon verilerine göre, Euro Bölgesi'nde Haziran'da %2,5 olan yıllık enflasyon Temmuz'da %2,6'ya çıktı. TÜFE, Temmuz'da aylık bazda sıfır oldu. Piyasa beklentileri, Temmuz'da Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonun %2,6, aylık enflasyonun değişim göstermemesi yönündeydi. Böylece açıklanan veriler piyasa beklentileriyle aynı seviyede gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyon ise Temmuz'da yıllık %2,9, aylık %-0,2 seviyesinde ölçüldü.

ABD piyasaları, hafif ekside ve yatay bir seyirle günü tamamladı. S&P 500 endeksi günü %0,20 kayıpla 5.597,12, Dow Jones endeksi %0,15 kayıpla 40.834,97, Nasdaq endeksi ise %0,33 kayıpla 17.816,94 seviyesinden tamamladı. 

Avrupa piyasaları da negatif seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,30 kayıpla 4.857,55, CAC 40 endeksi %0,22 kayıpla 7.485,73, DAX endeksi %0,35 değer kaybıyla 18.357,52, FTSE 100 endeksi de %1,00 kayıpla 8.273,32 seviyesinden kapandı.

ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi %3,80, 2 yıllık tahvil faizi %3,99 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 15,88’e yükseldi. 

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları ABD endekslerinde yaşanan düşüşün ardından satıcılı seyir izliyor. Ayrıca, bu sabah Japonya’da açıklanan Temmuz ayı ihracat verisi de beklentilerin gerisinde kaldı. Japonya'nın ihracatı Temmuz ayında yıllık bazda %10,3 artarak üst üste sekizinci ay yükseldi. İthalat ise %16,6 arttı. Reuters tarafından ankete katılan ekonomistler, ihracatın %11,4 artacağını, ithalat büyümesinin ise %14,9 olarak tahmin edildiğini öngörmüştü. İhracatın beklenenden düşük ve ithalatın beklenenden fazla artmasıyla Japonya, ekonomistlerin beklediği 330,7 milyar yenden daha büyük bir rakam olan 621,84 milyar yen (4,28 milyar $) ticaret açığı kaydetti.

Nikkei 225 endeksi %0,30, Shanghai endeksi %0,39, Hang Seng endeksi %1,00 satıcılı seyir izlerken, Kospı %0,06, Nifty 50 endeksi %0,09 ile sınırlı alıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde yataya yakın sınırlı alıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de FOMC'nin 30-31 Temmuz tarihlerindeki toplantı tutanakları takip edilecek. Temmuz ayındaki toplantıda FOMC, Federal Fon oranını beklendiği gibi %5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu. Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, enflasyonun %2 hedefine doğru ilerleme kaydettiği belirtilmişti. Ayrıca maksimum istihdam ve fiyat kararlılığına ulaşmamanın risklerinin daha dengeli hale geldiği ifade edilmişti. Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası basın toplantısında ise enflasyonun düşmeye devam etmesi durumunda bir faiz indiriminin "masada olabileceğini" belirtmişti. Yatırımcılar ayrıca daha fazla yönlendirme için Fed Başkanı Powell'ın Cuma günü Jackson Hole Sempozyumu'nda yapacağı konuşmayı da bekliyor. 

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın devamında Perşembe günü Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi, S&P Global İmalat PMI (Öncü) ve Kansas City Fed İmalat Aktivite Endeksi ve Mevcut Konut Satışları verileri takip edilecek. Mevcut Konut Satışlarının Temmuz ayında aylık bazda %0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Öncü İmalat ve Hizmet PMI verileri takibimizde olacak. Ağustos ayında Öncü İmalat PMI verisinin 45,6, Hizmet PMI verisinin ise 51 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Cuma günü ise ABD tarafında Yeni Konut Satışları ve Kansas City Fed Hizmet Aktivitesi Endeksi takip edilecek. Temmuz ayında Yeni Konut Satışları’nın aylık bazda %2,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Ayrıca, Fed Başkanı Powell, Kansas City Fed'in Jackson Hole'da düzenleyeceği yıllık merkez bankacılar sempozyumunda, ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu sempozyumda yapacağı açıklamalar bankanın bundan sonraki politikalarına ilişkin ipucu vermesi adına önem taşıyor."