Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.08.2024 10:00 Güncelleme: 23.08.2024 12:06

Halk Yatırım: Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor

Halk Yatırım'ın raporuna göre ABD vadelilerinde alıcılı seyir gözleniyor.
Halk Yatırım: Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor

Halk Yatırım'ın piyasalar hakkındaki açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

"Dün piyasalarda neler oldu?

Fed’in gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin sinyaller yatırımcıların odağında kalmaya devam ederken, ABD piyasalarında negatif seyir izlendi. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yapacağı konuşmada, gelecek dönemde atılacak adımlara ilişkin sinyaller aranacak. Powell'ın yorumları faiz indirimlerinin zamanlaması, boyutu ve hızı hakkında her türlü sinyal için önem taşıyor.

Makro veri tarafında; ABD'de İmalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisi Ağustos'ta aylık 1,6 puan azalarak 48 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Hizmet PMI verisi ise Ağustos'ta geçen aya göre 0,2 puan artarak 55,2'ye yükseldi. Diğer taraftan, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 17 Ağustos ile biten haftada 232 bin artış göstererek beklentilere paralel gerçekleşti. İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin önceki haftanın verisi de yukarı yönlü revize edilerek 227 binden 228 bine çıkarıldı. ABD'de ikinci el konut satışları verisi ise Temmuz'da aylık %1,3 artışla 3,95 milyona yükseldi. Piyasa beklentisi, ikinci el konut satış sayısının Temmuz’da 3,94 milyon seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi. Temmuzdaki gerçekleşmeyle 4 aylık düşüşü son bulan ikinci el konut satışları, Haziran’da %5,1 azalışla 3,9 milyon adet olarak kayıtlara geçmişti. Euro Bölgesi'nde ise tüketici güven endeksi Ağustos'ta geçen aya %0,4 puan azalarak -13,4’e geriledi. Söz konusu dönemde, Avrupa Birliği'nin tamamı için tüketici güven endeksi de geçen aya kıyasla 0,1 puan azalarak -12,3’e düştü.

ABD piyasaları, satıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi günü %0,89 kayıpla 5.570,64, Dow Jones endeksi %0,43 kayıpla 40.712,78, Nasdaq endeksi ise %1,67 kayıpla 17.619,35 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaları da yataya yakın karışık seyir izledi. DAX endeksi %0,24 değer kazancıyla 18.493,39, FTSE 100 endeksi %0,06 sınırlı kazançla 8.288,00 seviyesinden kapanırken, CAC 40 endeksi %0,01 sınırlı kayıpla 7.524,11 seviyesinden günü tamamladı. 

ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi %3,85’e yükselirken, 2 yıllık tahvil faizi %4,00 seviyesine hafif yükseldi. VIX endeksi ise 17,55’e yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Asya'daki yatırımcılar Japonya enflasyon rakamları ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda’nın açıklamalarını takip etti. Japonya'da manşet tüketici enflasyonu Temmuz ayında Japonya Merkez Bankası'nın %2'lik hedefinin üzerinde kalarak merkez bankasının faiz oranlarını yeniden yükseltmesi yönündeki beklentileri artırdı. Temmuz ayında genel tüketici fiyatları, enerji faturalarındaki artış nedeniyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,8 arttı. Bu oran Haziran ayında kaydedilen artışla aynı seviyede gerçekleşti. 

Temmuz ayında, taze gıda ve enerji fiyatları hariç enflasyon rakamı ise, Eylül 2022'den bu yana ilk kez BOJ'un %2'lik hedefinin altına düştü. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan endeks, Haziran ayındaki %2,2'lik artışa kıyasla bir önceki yıla göre %1,9 yükseldi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, enflasyonun %2'lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde ulaşması halinde faiz oranlarını artırma kararlılığını yineledi. Ancak mali piyasaların istikrarsız seyrettiği uyarısında bulundu. Ueda, Ağustos ayı başlarında görülen piyasa oynaklığının, ülkenin zayıf ekonomik verileriyle körüklenen ABD resesyonu korkularının artmasından kaynaklandığını, BOJ'un Temmuz ayındaki faiz artırımının ise tek taraflı yen düşüşlerinin keskin bir şekilde tersine dönmesine yol açtığını söyledi. Yeni kabineyle işbirliği konusundaki soru üzerine ise, BOJ’un hükümetle tam bir iletişim kurmaya devam edeceğini belirtti. Ek olarak, Uchida ile arasında politika duruşu bakımından da fark olmadığını ifade ederken, son derece yüksek bir aciliyet duygusuyla hareketleri yakından izleyeceklerini belirtti. BOJ'un açıklamaları, bir sonraki faiz artırımını değerlendirmek için başlangıçta beklenenden daha fazla zaman harcayabileceğini, ancak borçlanma maliyetlerini mevcut hala ultra düşük seviyelerden kademeli olarak artırma yolunda kalacağını gösteriyor.

Nikkei 225 endeksi %0,46, Shanghai endeksi %0,16, Nifty 50 endeksi %0,05 ile sınırlı alıcılı seyir izlerken, Hang Seng endeksi %0,23, Kospı %0,10 sınırlı satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde alıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de tarafında Yeni Konut Satışları ve Kansas City Fed Hizmet Aktivitesi Endeksi takip edilecek. Temmuz ayında Yeni Konut Satışları’nın aylık bazda %2,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Ayrıca, Fed Başkanı Powell, Kansas City Fed'in Jackson Hole'da düzenleyeceği yıllık merkez bankacılar sempozyumunda, ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu akşam sempozyumda yapacağı açıklamalar bankanın bundan sonraki politikalarına ilişkin ipucu vermesi adına önem taşıyor.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta ABD tarafında; Pazartesi günü Dayanıklı Mal Siparişleri, Salı günü ise Tüketici Güven Endeksi ve Richmond Fed Sanayi Endeksi verileri takip edilecek. günü Dayanıklı Mal Siparişleri verisinin Temmuz ayında %0,5 artış kaydetmesi bekleniyor."