Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.09.2024 10:00 Güncelleme: 17.09.2024 10:41

Halk Yatırım: ABD vadelilerinde yatay negatif seyir hakim

Halk Yatırım'ın değerlendirmelerine göre Küresel piyasalarda makro veri gündemi sakin seyrett.
Halk Yatırım: ABD vadelilerinde yatay negatif seyir hakim

Halk Yatırım, Asya piyasalarının bu sabah karışık bir seyir izlediğini bildirerek şu analizi yaptı:

"Dün piyasalarda neler oldu?

Küresel piyasalarda makro veri gündemi sakin seyrederken, ABD’de Empire İmalat Endeksi piyasa beklentisi olan -4,0’ın oldukça üzerinde 11,5 seviyesinde açıklandı. Hatırlanacağı üzere Empire İmalat Endeksi Ağustos ayında -4,7 seviyesinde açıklandı. Makro verilere ek olarak, Euro Bölgesi’nde AMB yetkililerinden Kazaks, Lane ve Kazimir’in açıklamaları yakından takip edildi. Kazaks yapmış olduğu açıklamada, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasını gevşeteceğini ancak bu süreç içerisinde de enflasyondaki riskler göz önüne alınarak aceleci olunmaması gerektiğini belirtti. Kazaks, ilerleyen dönemdeki faiz patikasına ilişkin olarak ise, hizmet enflasyonundaki düşüşün faiz indirim süreci için önemli bir değişken olacağına ve ekonomik aktivitenin nasıl seyredeceğinin önemli olacağını aktardı. Bir diğer AMB yetkilisi Lane, son dönemde açıklanan makro ekonomik verilerin beklentisi dahilinde olduğunu ve açıklanan verilerin projeksiyon ile uyumlu olmaya devam etmesi ihalinde ise kısıtlayıcı politikaların kademeli olarak azaltılmasının uygun olacağını ifade etti. Son olarak AMB yetkilisi Kazimir, bir sonraki faiz indirimi için Aralık ayının beklenilmesi gerektiğini söylerken; Ekim ayında faiz indirimini destekleyebilmesi için ekonomik aktvitedeki görünümde büyük bir dönüş, güçlü bir sinyal alınması gerektiğini söyledi.

Yarın gerçekleşecek olan FOMC toplantısı öncesinde ABD’de 3 senatör FED Başkanı Powell’a yazmış olduğu mektupta 50 baz puanlık faiz indiriminin yeterli olmayacağı ve 75 baz puanlık bir indirimin yapılması gerektiğine yönelik bir mektup yazdı. Mektupta enflasyonun hedeflenen değere doğru yakınsamaya başladığı ve son açıklanan istihdam piyasasındaki yavaşlama sonrasında faizlerin hızlı bir şekilde indirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, yeterli faiz indirimi yapılmaması halinde FED’in geride kalacağını ve bu durumun ekonomiyi tehdit ettiği ifade etti. Bu çerçevede, son piyasa beklentilerine baktığımızda ise piyasalar FOMC toplantısında %69 ihtimalle 50 baz puanlık bir indirim fiyatlıyor.

Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasalarında karışık seyir hakimdi. S&P 500 endeksi %0,13 artışla 5.633,09, Dow Jones endeksi %0,55 artışla 41.622,08 seviyesinden alıcılı işlem görürken, Nasdaq endeksi %0,52 azalışla günü 17.592,13 seviyesinden tamamladı.

Avrupa piyasalarında da karıık görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,34 azalışla 4.827,63, DAX endeksi %0,35 azalışla 18.633,11, CAC 40 endeksi %0,21 azalışla 7.449,44 seivyesinden kapanı gerçekleştirirkne, FTSE 100 endeksi %0,06 azalışla 8.278,44 seviyesinden günü tamamladı.

Tahvil cephesine baktığımızda son fiyatlamalarda ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,62 seviyesinden, 2 yıllık tahvil faizi ise %3,55 seviyesindenden işlem görüyor. VIX endeksi ise 16,56’dan 17,14 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarının bu sabah karışık bir seyir izlediğini takip ediyoruz. Nikkei endeksi %1,63 satıcılı seyir izlerken, Hang Seng endeksi %1,42, Nifty 50 endeksi %0,03 ve Kospi endeksi %0,13 alıcılı seyir izliyor. Çin’de Shanghai endeksi Sonbahar Festivali nedeniyle işlem görmüyor.

ABD vadelilerinde ise yatay negatif seyir hakim.

ABD’de bugün Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi ve NAHB Konut Piyasası Endeksi verisi; Euro Bölgesi’nde ZEW Beklenti Anketi takip edilecek. Perakende satış verisi için piyasa beklentisi %-0,20 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde. Sanayi üretimi verisi için ise piyasa beklentisi aylık bazda %0,1 artış göstermesi yönünde.

Gelecek gündemde neler var?

ABD’de yarın Eylül ayı FOMC toplantısı, İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları ve MBA Mortgage Başvuruları; Euro Bölgesi’nde ise Ağustos ayı TÜFE Final verisi açıklanacak. Eylül ayı FOMC toplantısı için piyasa beklentilerine baktığımızda piyasalar %69 ihtimalle politika faizinin 50 baz puan indirimle 4.75 – 5.00 aralığına indirilmesini bekliyor."