Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.08.2024 10:00 Güncelleme: 27.08.2024 10:06

Halk Yatırım: ABD vadelilerinde yatay karışık seyir hakim

Halk Yatırım'ın raporuna göre bu sabah Asya piyasalarında da Japonya piyasaları dışında satıcılı seyir hakim.
Halk Yatırım: ABD vadelilerinde yatay karışık seyir hakim

Halk Yatırım, piyasalar hakkında şu açıklamayı yaptı:

"Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Powell’ın güvercin mesajlarının ardından teknoloji sektörü hisselerinden sanayi sektörü hisselerine geçişi tetiklemesiyle karışık seyir izledi.

Özellikle Temmuz ayı TÜFE verisi sonrasında, Fed’in takip ettiği fiyat göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisinin de %2 hedefine yakınsayacağı yönünde yoğunlaşan öngörüler, düşük faiz ortamı ile yakından ilintili olan döngüsel sektör hisselerine girişleri tetikledi. Öyle ki, dün teknoloji sektörü hisselerinden küçük ölçekli şirket hisselerine yapılan girişlerle, S&P 500 endeksine dahil olan sektör hisselerinin %80’inden fazlası alımlara sahne oldu.

Makro veriler cephesinde, Temmuz'da dayanıklı mal siparişleri aylık bazda %9,9 artışla piyasa beklentisini aştı. %6,7 daralma olarak gerçekleşen Haziran ayı verisi de %6,9 daralma olarak revize edildi. Çekirdek dayanıklı mal siarişleri verisi ise %0,1'lik daralma beklentisine karşılık % 0,2 daraldı. Ayrıca, %0,4 artış olarak gerçekleşen Haziran ayı verisi %0,1 artış olarak aşağı yönlü güncellendi. Uçak ve askeri teçhizat dışındaki ekipman yatırımlarına ilişkin dayanıklı mal siparişleri %0,1 düşüşle piyasa beklentisinin altında kaldı. Ayrıca Haziran ayı verisi de %0,9‘lık artıştan %0,5’lik artış seviyesine aşağı yönlü revize edildi.

Tahvil faizleri cephesinde ABD 2 yıllık tahvil faizleri %3,94 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,82 seviyesine hafif yükseldi. Faiz indirim patikasına ilişkin olarak da, Fed’in Eylül ayı FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceği yönündeki olasılık %67,5, 50 baz puanlık indirim ihtimali %32,5 seviyesinde bulunuyor. Kasım ayında da %45,1 olasılıkla 25 baz puanlık faiz indirimi öngörülürken, Aralık ayında %44,6 ihtimalle 50 baz puanlık faiz indirimine gidileceği tahmin ediliyor. VIX endeksi 0,29 puan artışla 16,15 seviyesine yükselirken, tahvil piyasasındaki volatiliteyi gösteren MOVE endeksi de 1,03 puan yükselişle 106,60 seviyesinde gerçekleşti. 

Petrol cephesinde, İsrail-Hamas gerilimine ek olarak, Libya’daki gelişmeler ana gündem maddelerindendi. Libya'nın doğusundaki hükümet, Trablus merkezli karşı siyasi organın merkez bankası yönetimini değiştirmek üzere harekete geçmesinin ardından tüm petrol üretim ve ihracatını durduracağını açıkladı. Facebook üzerinden yapılan açıklamada, “mücbir sebeplerin” tüm sahalar, terminaller ve petrol tesisleri için geçerli olduğu belirtildi. Söz konusu haber akışları ışığında Brent petrol fiyatları %3 yükselerek 81 dolar/varil seviyesini aştı.

Dow Jones endeksi %0,16 artışla 41.240,52 seviyesine yükselirken, Nasdaq endeksi teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan realizasyonlarla %0,85 düşüş kaydederek 17.725,77 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %0,32 değer kaybıyla 5.616,84 seviyesine geriledi. Düşük piyasa değerli hisseleri kapsayan Russell 2000 endeksi %0,03 düşüşle 2.218,10 seviyesinden kapandı. 

Sektörler özelinde, enerji sektörü hisselerinde yükselişler %1’i aşarken, teknoloji sektörü hisseleri %1,5 düşüş kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında da Japonya piyasaları dışında satıcılı seyir hakim. ABD cephesinde yüksek piyasa değerine sahip teknoloji şirketlerinde öne çıkan realizasyonların ardından dikkatlerin teknoloji şirketlerinin karlarına odaklanması piyasalardaki görünümde belirleyici oluyor. Son 21 günde nominal olarak %11 yükselen MSCI Asya Pasifik endeksinin bu sabah %0,4 düşüş kaydederek, son üç günlük yükseliş eğilimini sonlandırdığı gözleniyor. Hang Seng Teknoloji endeksinde de değer kayıpları %2’ye yaklaşıyor. Çin özelinde de bu sabah açıklanan sanayi sektörü karlılığı Temmuz ayı verisinin yıllık bazda %3,6 artışla mevcut trendini sürdürmesine karşın, Temu’nun sahibi olan PDD Holdings’in satışlarda yavaşlamaya yaşandığını belirtmesi de perakende sektörü hisselerinin realizasyonlara sahne olmasına neden oluyor. Japonya cephesindeki pozitif ayrışmanın da bu sabah açıklanan hizmet ÜFE Temmuz ayı verisinin BoJ’un parasal sıkılaşma sürecini yavaşlatmasında etkili olabileceği yönündeki beklentileri öne çıkarnasından kaynaklanıyor. Hizmet ÜFE Temmuz ayı verisi yıllık bazda %2,7 artışla piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Bu çerçevede Nikkei endeksi %0,25 yükselirken, KOSPI endeksi %0,26 ekside. Shangai endeksi %0,36 düşüş kaydediyor. Hang Seng endeksi de %0,22 ekside seyrederken, IDX Composite %0,57 değer kaybediyor. Nifty 50 endeksi ise yatay negatif seyir izliyor.

ABD vadelilerinde yatay karışık seyir hakim.

Bugün ABD’de FHFA konut fiyat endeksi, Conference Board tüketici güveni, Richmond Fed imalat aktivitesi ve Dallas Fed hizmet aktivitesi verileri takip edilecek. FHFA konut fiyat endeksi verisine yönelik piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Mayıs ayı verisi aylık bazda değişim göstermemişti. Conference Board tüketici güveni Ağustos ayı verisinin de aylık bazda 0,3 puan düşüş kaydederek 100 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Richmond Fed imalat aktivitesi ve Dallas Fed hizmet aktivitesi verilerine ilişkin de piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere, Richmond Fed imalat aktivitesi Temmuz ayı verisi aylık bazda 7 puan düşüşle -17 seviyesine gerilemişti. Dallas Fed hizmet aktivitesi verisi ise aylık bazda 4 puan artışla -0,1 seviyesine yükselmişti. Euro Bölgesi’nde ise veri akışı sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 16 Ağustos haftasına ilişkin veri haftalık bazda %10,1 gerilemişti."