Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 11:00 Güncelleme: 19.08.2024 11:27

Halk Yatırım: ABD piyasaları haftanın son işlem günü sınırlı kazançlar kaydetti

Halk Yatırım, ABD piyasalarının haftanın son işlem gününde sınırlı kazançlar kaydettiğini bildirdi.
Halk Yatırım: ABD piyasaları haftanın son işlem günü sınırlı kazançlar kaydetti

Halk Yatırım’ın değerlendirmelerine göre, ABD endekslerinin geçen hafta boyunca gelen veriler ile birlikte son dönemde yaşanan değer kayıplarının bir kısmını geri aldığı belirtildi. Değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

“Konut verileri beklentinin altında kalsa da, Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi verisinin 67,8 açıklanarak 66,7 olan beklentinin üstünde gelmesi ile birlikte ABD piyasaları haftayı pozitif tarafta kapattı.

“5 ayda ilk kez artış gösteren Tüketici güven endeksi, Temmuz'da 66,4 olarak hesaplanmıştı. ABD'de yapımına başlanan yeni konut sayısı Temmuz’da yüzde 6,8 azalarak 4 yılın en düşük seviyesine indi ve beklentilerin altında gerçekleşti. Ülkede verilen inşaat izni sayısı da Temmuz’da aylık bazda yüzde 4 azalarak 1 milyon 396 bine gerilerken, Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Küresel piyasalar bu hafta Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan gelecek açıklamalar yakından takip edilecek.

“ABD Merkez Bankasının Kansas City Şubesi'nin ev sahipliğinde 1978'den bu yana düzenlenen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu 22-24 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Merkez bankacıları, ekonomistler, finansal piyasa katılımcıları, akademisyenler ve hükümet temsilcileri, uzun vadeli politika konularını ele almak için Jackson Hole kasabasında düzenlenecek sempozyumda buluşacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu sempozyumda yapacağı açıklamalar bankanın bundan sonraki politikalarına ilişkin ipucu vermesi adına önem taşıyor.

“Bu arada, Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edildi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in borçlanma maliyetlerini düşürmek için kademeli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, borçlanma maliyetlerini mevcut %5,25 ile %5,5 aralığından ayarlamayı düşünmenin zamanının geldiğini söyledi.

“Daly, işgücü piyasasının yavaşlamakla birlikte "zayıf olmadığını" belirtti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD'de kredi koşullarının sıkı olduğunu ve daha da sıkılaştığını, Fed'in önümüzdeki ay beklendiği gibi faiz oranlarını düşüreceği kesin olmasa da, bunu yapmamanın istihdam piyasasına zarar verebileceğini söyledi.

“ABD piyasaları haftanın son işlem günü sınırlı kazançlar kaydetti. S&P 500 endeksi günü %0,20 artışla 5.554,25, Dow Jones endeksi %0,24 artışla 40.659,76, Nasdaq endeksi ise 0,21 artışla 17.631,72 seviyesinden tamamladı. Avrupa piyasaların da ağırlıklı olarak pozitif seyir izlendi.

“Euro Stoxx 50 endeksi %0,71 artışla 4.840,55, CAC 40 endeksi %0,35 artışla 7.449,70, DAX endeksi ise %0,77 değer kazancıyla 18.322,40 seviyesinden günü tamamlarken, FTSE 100 endeksi %0,43 kayıpla 8.311,41 seviyesinden kapandı. ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi %3,88’e hafif gerilerken, 2 yıllık tahvil faizi %4,06’ya hafif yükseldi. VIX endeksi ise 14,80’e geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

“Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların bu hafta Japonya’da enflasyon verisi, Kore merkez bankası faiz kararı ve Avustralya merkez bankasının Ağustos ayı toplantısının tutanaklarını açıklaması öncesi karışık seyir izliyor. Ayrıca, bu sabah Japonya'da çekirdek makine siparişleri verisi açıklandı. Çekirdek makine siparişleri verisi, Haziran ayında yıllık yüzde 1,7 düşerken, piyasa beklentisi yüzde 1,8 artış yönünde bulunuyordu.

“Ayrıca, Reuters kaynaklarına göre hem Japonya'nın hem de Tokyo hükümetlerinin Tokyo Metro için 700 milyar yen (4,7 milyar $) değerleme talep ettiğini bildirdi. En erken Ekim sonunda halka arz edilmesi planlanan şirket hisselerinin yarısının ilk halka arzında satılması planlanıyor, bu da 350 milyar yenlik halka arzın 2018'den bu yana Japonya'nın en büyük halka arzı olacağı anlamına geliyor.

“Nikkei 225 endeksi %1,72, Kospı %0,62 satıcılı seyir izlerken, Shanghai endeksi %0,53, Hang Seng endeksi %1,06, Nifty 50 endeksi %0,09 pozitif seyir izliyor. ABD vadelilerinde yatay karışık seyir gözleniyor. Bugün ABD’de Öncü endeks ve Fed Üyesi Waller'ın konuşması takip edilecek. Temmuz ayında Öncü endeksin %0,3 azalış kaydetmesi bekleniyor. Gelecek gündemde neler var? Haftanın devamında Salı günü ABD tarafında Philadephia Fed Hizmet Aktivitesi Endeksi ile Fed üyeleri Bostic ve Barr’ın açıklamaları takip edilecek.

“Çin’de ise merkez bankasının faiz kararı takip edilecek. Çin Merkez Bankası’nın 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranını sırasıyla %3,35 ve %3,85 seviyelerinde sabit bırakması bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Temmuz ayı tüketici enflasyonuna ilişkin final veriler takip edilecek. Aylık TÜFE’nin değişim göstermemesi, yıllık verinin ise %2,6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çarşamba günü ABD’de FOMC toplantı tutanakları bulunuyor.

“Perşembe günü ise Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi, S&P Global İmalat PMI (Öncü) ve Kansas City Fed İmalat Aktivite Endeksi ve Mevcut Konut Satışları verileri takip edilecek. Mevcut Konut Satışlarının Temmuz ayında aylık bazda %0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Öncü İmalat ve Hizmet PMI verileri takibimizde olacak.

“Ağustos ayında Öncü İmalat PMI verisinin 45,6, Hizmet PMI verisinin ise 51 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Cuma günü ise ABD tarafında Yeni Konut Satışları ve Kansas City Fed Hizmet Aktivitesi Endeksi takip edilecek. Temmuz ayında Yeni Konut Satışları’nın aylık bazda %2,3 artış kaydetmesi bekleniyor.”