Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.08.2024 10:00 Güncelleme: 09.08.2024 10:39

Halk Yatırım: ABD piyasaları, alıcılı seyir izledi

Halk Yatırım'ın raporuna göre, ABD piyasaları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin son bir yılın en sert düşüşünü kaydetmesinin yarattığı iyimserlikle alıcılı seyir izledi.
Halk Yatırım: ABD piyasaları, alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın raporuna göre, dün ABD piyasaları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin son bir yılın en sert düşüşünü kaydetmesinin işgücü piyasasına ilişkin yarattığı iyimserlikle alıcılı seyir izledi. Raporda şu açıklamalara yer verildi:

''ABD’de ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 3 Ağustos ile biten haftada 233k artış göstererek önceki haftaya kıyasla 17k düşüş gösterdi. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen başvuru sayısının 240k olacağı öngörülüyordu. İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin önceki haftanın verisi de yukarı yönlü revize edilerek 249k’dan 250k’ya çıkarıldı. Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 27 Temmuz ile biten haftada 6k artarak 1,87 mn seviyesine yükseldi. İlk işsizlik maaşı başvurularındaki belirgin gerileme, geçen hafta açıklanan tarımdışı istihdam verisinin iş gücü piyasasına ilişkin öne çıkardığı endişeleri hafifletti.

''Tahvil faizleri cephesinde, 2 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,04 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,99 seviyesine yükseldi. Faiz beklentilerine ilişkin olarak, biri Eylül ayı FOMC toplantısı öncesinde 25 baz puanlık olağanüstü faiz indirimi olmak üzere, Fed’in bu yılı toplamda 1 puanlık faiz indirimiyle tamamlayacağı piyasalarda fiyatlanıyor. Eylül ayında federal fonlama oranının yüzde 4,75 – 5 bandına indirileceği yönündeki beklenti yüzde 56,5 oranında fiyatlanırken, Kasım toplantısında yüzde 4,5 – 4,75 bandına çekilmesi de yüzde 52,5 ihtimalle olası görülüyor. Aralık ayında federal fonlama oranının yüzde 4,25 - 4,5 bandında indirileceği yönündeki beklenti yüzde 47,4 oranında fiyatlanıyor.

''VIX endeksi 4,06 puan düşüşle 23,79 seviyesine gerilemesine karşın, Eylül 2022’den bu yana görülen zirve seviyedeki seyrini sürdürdü. Tahvil piyasasındaki volatiliteyi gösteren MOVE endeksi ise 2,27 puan düşüşle 110,42 seviyesine hafif geriledi. Ancak göstergenin hala 15 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu belirtmek isteriz.

''S&P 500 endeksi yüzde 2,30 artışla 5.319,31 seviyesine yükseldi. Nasdaq endeksi de yüzde 2,87 değer kazancıyla 16.660,02 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de yüzde 1,76 yükselişle 39.446,49 seviyesinden günü tamamladı.

''Hisseler özelinde ecza devi Eli Lilly, beklentileri aşan net karına ek olarak diyabet ve obezite ilaçlarına olan yoğun talep ışığında yılsonu öngörülerinde yaptığı yukarı yönlü revizyonun etkisiyle yüzde 9 yükseldi. Ayrıca, teknoloji sektörü hisseleri de alımlara sahne oldu. Nvidia ve Broadcom hisseleri sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 5,2 yükselirken, Meta Platforms yüzde 3 artış kaydetti. Apple hissesi de yüzde 1,3 değer kazandı.

Bugün ne bekliyoruz?

''Bu sabah Asya piyasalarında da iyimser seyrin devam ettiğini gözlemliyoruz. ABD’de işgücü piyasasının güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret eden veri ışığında resesyon endişelerinin güç kaybetmesi piyasalardaki görünümde tetikleyici rol oynuyor. Bu çerçevede Hang Seng endeksinde yükselişler yüzde 2’ye yaklaşırken, Kospi endeksi de yüzde 0,95 artıda. Nifty 50 ve BSE Sensex endeksleri de yüzde 1 yükseliş kaydediyor. Shangai endeksi ise bu sabah Çin’de açıklanan fiyat verilerinin beklentiden daha yüksek seviyede gelmesinin mevsimsel faktörlerden kaynaklandığına yönelik görüşler sebebiyle daha ılımlı artış kaydediyor. Fiyat verilerindeki ana görünümün zayıf iç talep ve politika desteğine yönelik endişeleri canlı tuttuğunu söyleyebiliriz. Temmuz ayı ÜFE verisi yıllık bazda yüzde 0,8 düşüş kaydederken, TÜFE verisi yüzde 0,5 artış gösterdi. Piyasa beklentisi ÜFE verisinin yüzde 0,9 düşüş kaydetmesi, TÜFE verisinin de yüzde 0,3 artış göstermesi yönündeydi.

''ABD vadeliler satıcılı seyir izliyor.

''Bugün yurt dışında veri akışı sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var?

''Önümüzdeki Pazartesi günü ABD’de NY Fed 1 yıllık enflasyon beklentisi ve bütçe dengesi verileri açıklanacak. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında NY Fed’in 1 yıllık enflasyon beklentisi yüzde 3,02 olarak oluşmuştu. Bütçe dengesi de 66 milyar dolar açık vermişti.''