Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 07.08.2024 10:00 Güncelleme: 07.08.2024 10:13

Halk Yatırım: ABD piyasaları, alıcılı seyir izledi

Halk Yatırım'ın raporuna göre, ABD piyasaları, Nikkei endeksinin Ekim 2008'den bu yana en iyi günlük performansını kaydetmesinin desteğinde alıcılı seyir izledi.
Halk Yatırım: ABD piyasaları, alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın raporuna göre, dün ABD piyasaları, Nikkei endeksinin yüzde 10,2 değer kazancıyla Ekim 2008’den bu yana en iyi günlük performansını kaydetmesinin desteğinde alıcılı seyir izledi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

''Ancak yenin carry trade avantajını kaybetmesi kaynaklı yaşanan volatilitenin yakın vadede devam edebileceğini belirtmek isteriz. Riskli varlıklara olan talepte görülen ılımlı dengelenme ışığında, 2 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,97 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,89 seviyesine hafif toparlanma gösterdi. Faiz beklentilerine ilişkin olarak, biri Eylül ayı FOMC toplantısı öncesinde 25 baz puanlık olağanüstü faiz indirimi olmak üzere, Fed’in bu yılı toplamda 1 puanlık faiz indirimiyle tamamlayacağı piyasalarda fiyatlanıyor. Eylül ayında federal fonlama oranının yüzde 4,75 – 5 bandına indirileceği yönündeki beklenti yüzde 72 oranında fiyatlanırken, Kasım toplantısında yüzde 4,25 – 4,5 bandına çekilmesi de yüzde 51,9 ihtimalle olası görülüyor. Aralık ayında federal fonlama oranının yüzde 4,25 - 4,25 bandında tutulacağı yönündeki beklenti yüzde 42,8 oranında fiyatlanıyor.

''VIX endeksi 10,86 puan düşüşle 27,71 seviyesinde dengelendi. Bu seviyenin Eylül 2022’den bu yana görülen zirve seviye olduğunu belirtmek isteriz. MOVE endeksi de 1,98 puan düşüşle 119,24 seviyesine hafif geriledi. Ancak göstergenin hala 15 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu belirtmek isteriz.

''S&P 500 endeksi yüzde 1,04 artışla 5.240,03 seviyesine yükseldi. Nasdaq endeksi de yüzde 1,03 değer kazancıyla 16.366,86 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de yüzde 0,76 artışla 38.997,66 seviyesinden günü tamamladı.

''Sektörel cephede "teknoloji sektörü hisselerindeki alımlar dikkat çekti. Nvidia hissesi yüzde 3,6 yükselirken, Meta yüzde 2,5 değer kazandı. Apple hissesi ise düşüş eğilimini sürdürerek %2’nin üzerinde gerileme kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz?

''Bu sabah Asya piyasalarında da alıcılı seyir hakim. Özellikle BoJ cephesinden gelen mesajların piyasaların seyrinde kritik rol oynadıığnı gözlemliyoruz. Bu sabah Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shinichi, bankanın, yurtiçi ve yurtdışındaki finans ve sermaye piyasalarında artan volatilite nedeniyle bankanın mevcut faiz oranıyla destekleyici duruşunu sürdürmesi gerektiğini belirtti. Söz konusu açıklamaların desteğinde Nikkei endeksinde yükselişler yüzde 4’ü aşarken, Hang Seng endeksi yüzde 1,27 artıda. Kospi endeksi de yüzde 2,5 yükseliş kaydediyor. Çin cephesinde de beklentinin altında gerçekleşen dış denge verisi sonrasında yükselişlerin yüzde 0,37 ile daha ılımlı kaldığını gözlemliyoruz. Temmuz ayında ihracat ve ithalatlar yıllık bazda sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 7,2 artışlar kaydetti. İhracatlardaki artış beklentinin altında kalırken, ithalatlardaki artışın beklentiyi aşmasıyla ülkenin dış ticaret fazlası 99,05 milyar dolardan 84,65 milyar dolara geriledi.

''ABD vadelilerinde de alıcılı seyir izleniyor.

''Bugün ABD’de MBA haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 26 Temmuz haftasına ilişkin veri haftalık bazda yüzde 3,9 düşüş kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var?

''Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan satışlsr verilerine ek olarak toptan stoklar verisinin ikinci okuması takip edilecek. 3 Ağustos haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 240k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 27 Temmuz haftasına ilişkin devam eden başvurulara ilişkin piyasa beklentisi de 1,87 mn seviyesinde bulunuyor. Toptan satışlar Haziran ayı verisinin de aylık bazda yüzde 0,3 artış göstermesi bekleniyor. Öncü olarak aylık bazda yüzde 0,2 artış şeklinde açıklanan toptan stoklar verisinin aynı seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da cari denge verisi takip edilecek. Haziran ayı verisinin 1,85 trl yen fazla olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.''