Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.07.2024 12:00 Güncelleme: 19.07.2024 12:24

Güvenlik uzmanları: Gazze'deki çatışmalar İD ve El Kaide'nin yeniden canlanmasına yol açar

Stockholm, 19 Temmuz (Hibya) - Yetkililer ve analistler Orta Doğu'da İslam Devleti (İD) ve El Kaide militanlarının faaliyetlerinin arttığına dair kanıtlar olduğu konusunda uyardı.
Güvenlik uzmanları: Gazze'deki çatışmalar İD ve El Kaide'nin yeniden canlanmasına yol açar


Orta Doğu'daki güvenlik birimleri Gazze'deki çatışmanın İslam Devleti (İD) ve El Kaide'nin bölge genelinde yeniden yapılanmasına olanak sağlayarak önümüzdeki aylarda ve yıllarda bir terör dalgasına yol açmasından korkuyor.

Yetkililer ve analistler pek çok yerde İslamcı militan aşırıcılığın arttığına dair kanıtlar olduğunu, ancak bu artışa neden olan pek çok faktörün bir araya geldiğini söylüyor.

Son aylarda İD'nin Sina çölündeki bir kolu daha ölümcül hale geldi, grubun Suriye'de artan saldırıları endişe yarattı ve Ürdün'deki planlar engellendi.

Türkiye, geçen ay İDI'nin burada güçlü bir varlığı olan bir kolunun artan tehdidiyle mücadele etmeye çalışırken düzinelerce tutuklama yaptı ve El Kaide'nin Yemen'deki kolu  takipçilerini Batılı, İsrailli, Yahudi ve diğer hedefleri vurmaya teşvik etmek için yeni bir duyuru yayınladı.

Analistler ve yetkililer yeni faaliyetlerin İsrail ve Hamas arasındaki kanlı çatışmayla bağlantılı olduğunu, ancak yaygın ekonomik kriz, istikrarsızlık ve devam eden iç çatışmaların da önemli bir rol oynadığını söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski analistlerinden Tricia Bacon,"Gazze İslam dünyasında terörizmi ve radikalleşmeyi besleyen bir kaynak. Güçlü bir duygusal tepki var,” derken bölgeden bilgi sahibi bir kaynak. “Sıcaklığı yeni yeni hissetmeye başlıyoruz.” dedi.

Washington DC'deki Amerikan Üniversitesi'nde terörizm uzmanı ve  Gazze savaşını “yeni nesil cihatçıları radikalleştirecek ufuk açıcı bir neden” olarak tanımladı.

"Bunu hemen göremeyebiliriz ama önümüzdeki yıllarda kesinlikle göreceğiz. Bu durum terörizm tehdidini gerçekten arttırdı” dedi.

Birleşmiş Milletler, hem El Kaide hem de İD'nin Hamas'ı on yıllardır “mürted” olarak kınamasına rağmen, büyük aşırılık yanlısı grupların Gazze'deki savaşı yeni katılımlar sağlamak ve mevcut destekçilerini harekete geçirmek için kullanma çabalarına dikkat çeken bir dizi rapor yayınladı.