Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 28.08.2024 10:00 Güncelleme: 23.08.2024 07:14

Guterres: İklim adaleti için sıkı bir şekilde mücadele ediyoruz

Birleşmiş Milletler (BM)Genel Sekreteri Antonio Guterres, eğer bu iklim değişikliği eğilimleri tersine çevirilmezse, bu trajedinin küresel çapta diğer kıyı bölgelerinde de görüleceğini belirtti.
Guterres: İklim adaleti için sıkı bir şekilde mücadele ediyoruz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, yükselen okyanuslar, borç ve jeopolitik gerginliklerle tehdit edilen Pasifik ada ülkelerinin, uluslararası borç verenlerin hayati kalkınma fonları için daha adil şartlar üzerinde anlaşması ve dünyanın en büyük kirleticilerinin "iklim kaosu"nu ele almak için katkılarını "büyük ölçüde artırması" halinde geri dönüş sağlayabileceğini söyledi.

Deniz seviyesinin yükselmesi ve kıyı erozyonu nedeniyle evlerinden sökülen sakinlerle konuşan Guterres, Pasifik adalıların iklim değişikliğinin kurbanı olmayı reddettiğini söyledi. Ancak, vaat edilen fon eksikliği nedeniyle bu "milyonlar için varoluşsal tehdide" karşı koymaya yönelik iddialı planlarının askıya alındığını ısrarla belirtti.

BM Genel Sekreteri, başkent Apia'daki BM Evi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "İklim adaleti için sıkı bir şekilde mücadele ediyoruz ancak ihtiyaç duyulan parayı göremiyoruz ve bu nedenle Pasifik ülkeleri gibi ülkelerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması için reform ve uluslararası finans kuruluşlarından destek istiyoruz" dedi.