Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.06.2024 18:02 Güncelleme: 12.06.2024 15:18

Güney Afrika: Çin ile iş birliği Afrika kıtası için çok önemli

Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti dışişleri bakanları, Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında dün bir araya geldi.
Güney Afrika: Çin ile iş birliği Afrika kıtası için çok önemli

Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti dışişleri bakanları, Rusya’nın Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında dün bir araya geldi.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki genel seçimlerin sorunsuz şekilde düzenlenmesini tebrik ederek, Afrika Halk Kongresi’nin ülkenin en büyük partisi olarak yeni başarılara imza atacağına inandıklarını belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in geçen yıl Güney Afrika Cumhuriyeti’ni ziyaret ederek BRICS Liderler Zirvesi’ne katıldığını hatırlatan Wang, BRICS mekanizmasının Güney Afrika’ya genişlemesiyle Küresel Güney ülkelerinin birliğinin arttığına işaret etti.

Wang Yi, Çin’in Güney Afrika ile kalkınma stratejilerini uyumlaştırmaya, Ukrayna krizi gibi gündemdeki konular üzerinde eşgüdümü artırarak dünyanın barış ve istikrarına katkı sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, görüşmede ülkesi ile Çin arasındaki ikili ilişkilerin sağlam olduğuna işaret ederek, Çinli şirketlerin Güney Afrika’nın ekonomik kalkınmasında önemli rol oynadığını, iki taraf arasındaki kültürel ve beşeri temasların yoğunlaştığını ifade etti.

Pandor, Çin’le iş birliğinin Afrika’nın uluslararası işbirliğinin en önemli parçası olduğuna dikkat çekerek, Çin’in Afrika ülkeleri ile kıtanın ihtiyaçları doğrultusunda altyapı tesisleri, dijital ekonomi, yenilenebilir enerji ve insan kaynakları dahil olmak üzere farklı alanlardaki iş birliğini artırmasını beklediklerini söyledi.

Pandor, ayrıca Çin’in Ukrayna krizinin çözülmesi ve Gazze’de ateşkesin uygulanması için harcadığı çabaları takdirle karşıladıklarını belirtti.