Güncel - Yaşam Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.08.2024 09:00 Güncelleme: 12.08.2024 08:31

Gökbilim meraklıları, Kirazlı Yayla'da buluştu

TÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ'daki Kirazlı Yaylası'nda Türkiye'nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi.
Gökbilim meraklıları, Kirazlı Yayla'da buluştu

Etkinliğin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı. Etkinliğe 81 ilden 14 bin 506 başvuru yapıldı. Bu rakam, bugüne adar düzenlenen Gökyüzü gözlem etkinliklerine yapılan en yüksek sayı oldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, etkinliğe katılanlar gündüzleri aktivitelere yoğun ilgi gösterirken, akşamları da yıldızları hem çıplak gözle hem de teleskoplarla inceleme fırsatı yakaladı. Astronomi meraklıları, Perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.

Alandaki çadırlarda, bilim ve astronomi tutkunları için de sayısız etkinlikler düzenlendi. Konferans çadırında ise 3 gün boyunca 19 ayrı sunum gerçekleştirildi. Gökyüzü Gözlem Etkinliğinin 26. yılında, Türkiye Yüzyılı’na isimlerini altın harflerle yazdıran ilk Türk astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever de deneyimlerini paylaşmak üzere katılımcılarla bir araya geldi.

Gökyüzü Gözlem Etkinliğine bini aşkın kişi katıldı. Halk gününde de binlerce kişinin ziyaret ettiği etkinlikte 3 gün 2 gece boyunca her yaş grubuna yönelik bilim ve teknolojide farkındalık artırıcı atölye ve etkinlikler düzenlendi. 

TÜBİTAK çadırındaki atölyelere katılan çocuklar TÜBİTAK tarafından düzenlenen bilimsel etkinliklere katılarak hem eğlendi hem de öğrendi.

Etkinliğin son gününde de bilgi yarışması düzenlendi. Bilgi yarışması sonunda birinci olan katılımcıya teleskop, ikinciye TÜBİTAK popüler bilim yayınlarından oluşan kitap seti, üçüncüye ise bir yıllık dergi aboneliği hediye edildi. Yarışmada derece alanlara ödüllerini TÜBİTAK BİTO Başkanı Ömer Kökçam yaptı.

Bakan Kacır, TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği töreninde yaptığı konuşmada, “Gözlem etkinliğimizi, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla artık Anadolu’nun dört bir yanında 7’den 70’e çok daha geniş bir katılımla düzenlendiğini belirterek, “Etkinliğimize 81 ilimizden yapılan 14 bin 506 başvuru, yeni bir rekoru beraberinde getirmiş oldu. Yapılan değerlendirme ve kura sonucu bin 47 şanslı gökbilim meraklısı bizlerle birlikte bu heyecanı paylaşıyor. Gökbilim sevdalılarının gökyüzü gözlem etkinliğimize göstermiş olduğu yoğun ilgi, bizim için bir gurur kaynağı. Perseid meteor yağmurunun en yoğun gerçekleşeceği günlerde düzenlediğimiz gözlem etkinliğimiz boyunca; gün içinde özel filtreli teleskoplarla güneş gözlemleri yapacağız, gece saatlerinde de galaksileri, yıldız kümelerini ve gökcisimlerini gözlemleyeceğiz.  39 teleskop eşliğinde bu laboratuvarda yer alan yıldızları, gök adaları, nebulaları keşfedeceğiz. Satürn, Jüpiter, Mars, Uranüs gezegenleri ile uydumuz Ay’ı gözlemlerken Uluslararası Uzay İstasyonu’nu birlikte izleyeceğiz. Tüm bunlarla beraber bilim insanlarımız; öte gezegenler, uydu teknolojileri, asteroitler, yıldız örtülmeleri gibi konularda sunumlar yaparak katılımcılarımızı bilgilendirecek.” ifadelerini kullandı.

Törene, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez de katıldı.

Gözlem alanını protokol üyeleri ve katılımcılarla birlikte gezen Bakan Kacır hem gözlem yapanlarla hem de astronomlarla sohbet etti.