Halkbank web
Ekonomi Kaynak: İlker Fatih KUŞÇU 01.08.2024 10:00 Güncelleme: 01.08.2024 11:51

GITEX Global, 4,45 trilyon dolarlık teknoloji ekosistemini Dubai'de buluşturacak

4,45 trilyon dolara ulaşan global teknoloji endüstrisi, bu yıl 14-18 Ekim tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde, 44'üncüsü gerçekleştirilecek GITEX Global – Dubai Uluslararası Teknoloji Fuarı'nda buluşacak.
GITEX Global, 4,45 trilyon dolarlık teknoloji ekosistemini Dubai'de buluşturacak

4,45 trilyon dolara ulaşan global teknoloji endüstrisi, bu yıl 14-18 Ekim tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde, 44’üncüsü gerçekleştirilecek GITEX Global – Dubai Uluslararası Teknoloji Fuarı’nda  buluşacak. ExpoHIS – Hizmet İhracatçıları Birliği iş birliği ile Türkiye Milli Katılımı organize edilen GITEX Global; yapay zeka, telekomünikasyon, blok zinciri (blockchain), bulut bilişim, siber güvenlik, fintech, eğitim teknolojileri, sağlık teknolojisi, sürdürülebilir teknoloji, IOT, WEB 3.0, Oyun ve akıllı şehirler gibi geniş bir konu yelpazesini kapsıyor. Fuara bu yıl Türkiye’den 50’den fazla teknoloji firmasının katılması bekleniyor.

Dünyanın en büyük ve en kapsayıcı fuarı olan GITEX Global-Dubai Uluslararası Teknoloji  Fuarı, 14-18 Ekim tarihleri arasında 180’in üzerinden ülkeden 5 binden fazla firmayı Dubai’de bir araya getirecek. Telekomünikasyon, siber güvenlik, akıllı iş çözümleri, bulut hizmetleri, data, yapay zeka, IoT gibi pek çok alanda hizmet sağlayan binlerce teknoloji devi ile 50’yi aşkın Türk firmasının yer alacağı fuarın Milli Katılım organizasyonu Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), operasyon ve destek hizmetleri ise ExpoHIS tarafından gerçekleştirilecek. Körfez bölgesinden globale açılmak isteyen yerli bilişim firmaları, fuarda güncel teknolojileriyle yer alırken, hizmet ihracatı yapacakları yeni pazarlara ulaşma fırsatı elde edecek.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü 785 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştı

Kapsamını her geçen yıl büyüterek dünyanın dört bir yanından en iyi teknoloji şirketlerini kendine çekmeyi başaran GITEX Global’in bilgi ve iletişim teknolojisi ile yazılım sektörleri için büyük bir potansiyel yarattığını ifade eden ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak, “TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Raporu’na göre, 2023’te TL bazında yüzde 83 artarak 785 milyar TL’ye ulaşan Türkiye bilgi ve iletişim  teknolojileri sektörü; sahip olduğu nitelikli insan kaynağı ve maliyet avantajı ile potansiyelini giderek artırıyor. Sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsura baktığımızda, 2019-2023 döneminde daha hızlı büyüyen bilgi teknolojilerinin, 2023'te pazar büyüklüğü bakımından iletişim teknolojilerinin önüne geçtiğini görüyoruz. Buradan yola çıkarak Türkiye’de ilk defa bilgi teknolojilerinin büyüklüğünün iletişim teknolojilerini geride bıraktığını söyleyebiliriz. Bilgi teknolojilerinin iletişim teknolojilerini geçmesini tetikleyen en büyük faktör, yazılımdaki yüzde 100’ü aşkın büyüme. Yazılım, diğer sektör alt kırımlarının tamamından daha hızlı büyüyerek bilgi teknolojilerinin, iletişim teknolojilerini geçişinde fark yaratan alt kategori oldu. Türk firmaların bu başarısını küresele taşıyabilmesi adına GITEX Global’in önemi çok büyük. Orada diğer firmalara tanıtacakları teknolojileri, sektöre katacakları yenilikçi bakış açıları ve mevcut trendlere yönelik yapacakları gözlemlerle kendi ihracat yolculuklarının da haritasını çizecekler. GITEX Global de ülkemizin bu sektördeki yükselen değerini yerli firmalar sayesinde ileri taşımak adına büyük bir fırsat kapısı aralıyor” açıklamasında bulundu.

ExpoHIS; dünyanın en büyük teknoloji fuarı unvanına sahip GITEX Global’in organizatörü DWTC tarafından Fas’ta, bu yıl 29-31 Mayıs tarihlerinde ikincisi gerçekleştirilen GITEX Africa Fuarı’nı da organize etti. Milli Katılım organizasyonu ExpoHIS tarafından düzenlenen fuara, 9 Türk teknoloji firması katılım gösterirken Türk bilişim sektörünün yurt dışına açılmasında ve ihracat ağının genişletilmesi yönünde ikili görüşmeler gerçekleştirildi. DWTC, önümüzdeki yıl itibariyle Almanya ve Singapur’da düzenleyeceği GITEX Avrupa ve GITEX Asya fuarlarıyla GITEX markasını daha da büyütmeyi hedefliyor.