Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.07.2024 16:01 Güncelleme: 13.07.2024 19:19

Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Embalo: Çin, Afrika ülkelerinin kalkınmasında önemli rol oynuyor

Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Umaru Sissoko Embalo, Çin'e yaptığı resmi ziyaret esnasında, Çin'in Afrika ülkelerinin kalkınmasına yardımcı olma konusunda önemli rol oynadığını kaydetti.
Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Embalo: Çin, Afrika ülkelerinin kalkınmasında önemli rol oynuyor

Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Umaru Sissoko Embalo, Çin’e yaptığı resmi ziyaret esnasında, Çin’in Afrika ülkelerinin kalkınmasına yardımcı olma konusunda önemli rol oynadığını kaydetti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Embalo arasında gerçekleştirilen ikili görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiği bildirildi.

İki ülkenin teknoloji, eğitim, tıp ve tarım gibi alanlardaki iş birliğinin geliştirmesini temenni ettiklerini dile getiren Embalo, Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği özel röportajda Çin ziyaretini değerlendirdi.

Embalo, "Çin ziyaretim son derece büyük önem taşıyor. Bu, Gine-Bissau Cumhurbaşkanı olduktan sonra Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaptığım ilk resmi ziyaret. Ziyaretim kapsamında iki taraf arasında siyasi ve diplomatik koordinasyonu kapsayan çok sayıda anlaşma üzerinde mutabık kalındı. Uluslararası arenada iki taraf da aynı duruşu sergiliyor. Çin, hem ülkemiz için hem dünya için çok önemli. Çin’in etkileri göz ardı edilemez. Çin, öteden beri Gine-Bissau’nun Birleşmiş Milletler’deki tutumunu destekliyor. Çin, ne zaman ihtiyaç duysak, hiç tereddüt etmeden bize destek veriyor. Biz de daima Çin’in yanındayız." dedi.

Embalo, ülkesinin Çin’in önderlik ettiği tüm organizasyonların parçası olmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Embalo, uluslararası sorunlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Savaş sorunların çözümü değil. Sorunları müzakere masasında çözebiliriz. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen inisiyatiflere büyük önem veriyoruz. Bu inisiyatifler, art arda gelen siyasi krizlere yanıt verilmesi için önemli fikirler sağladı." ifadelerini kullandı.

Embalo, Çin’in Afrika’nın önemli bir iş birliği ortağı olduğuna işaret ederek, Gine-Bissau’nun Çin’in kalkınma alanındaki deneyimlerinden yararlandığının altını çizdi.