Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 13.04.2024 15:00 Güncelleme: 12.04.2024 01:24

Gelecekte daha fazla STK'nın kripto ekosistemine dahil olduğunu göreceğiz

Kripto paraların daha fazla kişi tarafından benimsenmesiyle birlikte STK'lar da kripto para ekosisteminde daha aktif olmaya başlıyor. Geçtiğimiz dönemde TOFD Token aracılığıyla Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'ne destek olan Bitci Borsa'nın CEO'su Ahmet Onur Yeygün, kripto paraların STK'lar için birçok avantaj sunduğunu ifade etti.
Gelecekte daha fazla STK'nın kripto ekosistemine dahil olduğunu göreceğiz

Kripto para birimleri günden güne daha fazla kişi tarafından benimsenirken, sivil toplum kuruluşlarının ekosisteme dahil olması da günden güne artan bir trend haline geliyor. Türkiye’nin önde gelen kripto para borsalarından Bitci, STK’ları kripto ekosistemine dahil etmek adına geçtiğimiz dönemde önemli bir ilke imza attı. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile iş birliği gerçekleştiren borsa, Bitcichain ile geliştirdiği TOFD Token’ın arzını gerçekleştirdi. Böylece, listelemesi yapılmayan token’ın arzına katılan yatırımcılar Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne destekte bulunmuş oldu.

Önümüzdeki dönemde benzer çalışmalara devam ederek sivil toplum kuruluşlarının kripto ekosistemine dahil olmasına destek vermek istediklerini belirten Bitci CEO’su Ahmet Onur Yeygün, STK’lar ve kripto ekosistemi arasındaki potansiyel iş birliklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Kripto para birimlerinin ve blockchain teknolojisinin sunduğu olanaklar yalnızca finansal alanda değil, insani konularda da büyük bir potansiyel taşıyor. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketinde ilk kez kripto paralar üzerinden bağış yapıldığını görmüştük. Kripto paralar ve blockchain teknolojisi, dünyanın herhangi bir noktasından sınır tanımaksızın hızlı ve düşük maliyetli işlemlere imkân tanımasıyla STK’ların bağış ve yardım toplama faaliyetleri açısından büyük avantajlar sağlıyor. Ancak yardım toplama çalışmalarını da bir cüzdana kripto para transferi gerçekleştirmekle sınırlandırmamak gerekiyor. Özellikle bağış token’ı dediğimiz kripto paraların arzıyla herhangi bir finansal ve ticari amaç taşımadan yardım kampanyaları düzenleyebilmek mümkün.

İş birliklerimizin devamı gelecek

Bitci olarak Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinin ardından bu doğrultudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde daha fazla sivil toplum kuruluşuna bu konuda destek olmak en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Kripto paraların ve blockchain teknolojisinin daha fazla sosyal sorumluluk projesine katkı sağlamasını temenni etmekle birlikte, özellikle bağış token’larının arzı noktasında süreçlerin büyük bir titizlikle yürütülmesi gerekiyor. Maneviyatın öne çıktığı bu tarz çalışmalarda en fazla önem verilmesi gereken hususun ise şeffaflık olduğunu söyleyebiliriz. Kampanya başlatılmadan önce ne kadarlık token’ın arz edileceği, arz sonucunda ne kadarlık bir gelir sağlanacağı ve bu gelirin hangi amaçla kullanılacağı tüm detaylarıyla paylaşılmalı. Ayrıca yine arz sırasında token’ın bir bağış token’ı olduğu, dolayısıyla listeleme yapılmayacağı ve yatırımcılarına herhangi bir getiri sağlamayacağı da duyurulmalı.

Öte yandan, sivil toplum kuruluşlarının kripto para ekosisteminde rüştünü ve güvenilirliğini kanıtlamış, Türkiye’de resmi bir şekilde faaliyet gösteren kuruluşlarla iş birliği yapmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. En nihayetinde kripto para ekosistemi halen gelişimini sürdüren genç bir yapıya sahip. Dolayısıyla böylesine sorumluluğu yüksek çalışmalarda kurulacak partnerliklerde gerekli altyapıya sahip, yükümlülüklerini yerine getirebilecek paydaşlarla çalışmak oldukça kritik.

Tüm bunlar sağlandığı taktirde hem yardım toplayan hem de yardımda bulunan için en güvenli ortam yaratılmış oluyor. Bu ortamın yaratılması benzeri çalışmaların artmasına olanak sağlayacaktır. Bu süreçte biz de Bitci olarak sosyal etki düzeyi yüksek bu çalışmalara sektördeki deneyimimizle birlikte katkı sunmaya devam edeceğiz.” dedi.