Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 20.08.2024 00:00 Güncelleme: 19.08.2024 22:46

Gedik Yatırım'dan yurt dışı hisse senetleri analizi

Gedik Yatırım, yurt dışı hisse senetleri analizi değerlendirmesini paylaştı.
Gedik Yatırım'dan yurt dışı hisse senetleri analizi

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre, Advanced Micro Devices (AMD) AMD, Pazartesi günü, yapay zeka çipleri ve donanım portföyünü genişletmek ve Nvidia ile rekabet etmek amacıyla sunucu üreticisi ZT Systems’i 4.9 milyar dolara satın almayı planladığını açıkladı.

AMD, ZT Systems satın alımının yüzde 75'ini nakit, geri kalanını ise hisse senedi ile ödemeyi planlıyor. Şirketin ikinci çeyrek itibarıyla 5.34 milyar dolar nakit ve kısa vadeli yatırımı bulunuyordu.

AMD CEO’su Lisa Su, ZT Systems mühendislerinin şirket bünyesine dahil edilmesi AMD’nin en yeni yapay zeka grafik işleme birimlerini (GPU’lar) Microsoft gibi bulut bilişim devlerinin ihtiyaç duyduğu ölçekle daha hızlı test edip piyasaya sürmesini sağlayacak açıklamasında bulundu. AMD, Super Micro Computer gibi şirketlerle rekabet etme gibi bir hedefi olmadığı için anlaşma tamamlandıktan sonra sunucu üretim işini ayırmayı ve satmayı planladığını belirtti.

Şirket, anlaşmanın 2025’in ilk yarısında tamamlanmasını ve ZT Systems’in şirketin düzeltilmiş finansal performansına 2025’in sonuna kadar katkıda bulunmasını bekliyor.

Estee Lauder Companies Inc. (EL) Estee Lauder Pazartesi günü mali yılının dördüncü çeyreğinde 284 milyon dolarlık zarar açıkladı.

New York merkezli olan ve L'Oréal’den sonra dünyanın en büyük ikinci  kozmetik şirketi Estee Lauder, hisse başına 79 cent zarar yazarak hisse başına 25 cent kar bekleneyen analist beklentileri karşılayamadı. Şirket ikinci çeyrekte satışların yıllık yüzde 2 düşüşle 15.91 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

Estée Lauder İleriye dönük olarak, FY25'te -%1 ila -%2 arasında bir gelir büyümesi ve 2.78 ila 2.98 dolar arasında hisse başına kar öngördüğünü bildirdi. Rehberlik, 3.96 dolarlık konsensüsün altında kaldı. Şirket  hisseleri, açılış öncesi işlemlerde  yüzde 7.66 düşüşle 87.70 dolara geriledikten sonra seans öncesi kayıplarının çoğunu telafi etti.

 ZIM Integrated Shipping Services Ltd. (ZIM) ZIM Pazartesi günü ikinci çeyrekte geçen senenin aynı dönemi açıklanan 213 milyon dolarlık net zararla karşılaştırıldığında bu çeyrekte net karını 371.3 milyon dolara genişletmeyi başardı. İsrail merkezli Konteyner taşımacılığı şirketinin hisse başına karı 3.08 dolar olurken, aynı dönemde yıllık yüzzde 48'lik artışla 1.93 milyar dolarlık gelir elde etti. Şirket, 2024 yılı ikinci çeyrek net gelirinin yaklaşık yüzde 30'unu yansıtan temettü politikasına uygun olarak hisse başına 0,93 ABD doları tutarında temettü dağıtacağını duyurdu.