Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.08.2024 04:00 Güncelleme: 14.08.2024 15:14

Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım, ABD ÜFE verisinin Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 artışla, yüzde 0,2'lik artış beklentilerinin altında kaldığını belirtti.
Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, ABD ÜFE verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 artışla, yüzde 0,2'lik artış beklentilerinin altında kaldı.

Raporda, çekirdek üretici fiyatlarının ise beklenmedik şekilde sabit kaldığı aktarılırken şu bilgilere yer verildi:

"Veri sonrası piyasalarda artık Eylül ayında Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi beklentileri bir miktar daha arttı.  Güncel olarak Fed’den bu yıl toplamda 100 baz puandan fazla gevşeme bekleniyor. Dolar endeksi, ABD üretici fiyatlarındaki beklenenden düşük okumanın Fed faiz oranı indirimlerine yönelik beklentileri güçlendirmesiyle, Çarşamba günü 102,6 civarında işlem gördü. Yatırımcılar ayrıca bugün fiyat artışlarının ılımlı olmaya devam ettiğinin teyidi için merakla Temmuz ayı TÜFE verisine odaklandı.

"ABD borsaları dezenflasyon sürecinin devam ettiğini gösteren ÜFE verisi sonrası kazanımlarını artırdı. Dow ve S&P 500 sırasıyla yüzde 1,04 ve yüzde 1,69 kazanırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite yüzde 2,43 yükseldi. Çip ve diğer megacap teknoloji hisseleri kazançlara öncülük ederken, Nvidia (yüzde 6,5), AMD (yüzde 3,2), SMCI (yüzde 4,9), Tesla (yüzde 5,2) ve Meta Platforms (yüzde 2,4) oranında değer kazanarak endekslere pozitif yönde destek oldu.

"Bugün takip edilecek enflasyon verisinde piyasa beklentisi aylık enflasyonun Temmuz’da yüzde -0,1‘den yüzde 0,2‘ye genişlemesi yönünde. Aynı dönemde için çekirdek enflasyon beklentisi ise yüzde 0,2. Manşet TÜFE’nin yıllık bazda bir önceki veriye paralel yüzde 3 düzeyinde kalacağı, çekirdek enflasyonun yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye yavaşlayacağı bekleniyor. Özellikle aylık bazdaki değişimlerin Fed’in Eylül ayındaki indirim oranının ne olacağı konusunda piyasa beklentilerini etkileyebilir. Dolayısıyla enflasyon verisi sonrası borsalarda volatilitenin artması beklenebilir.

"Avrupa borsaları Salı günü pozitif bölgede kapanış yapmayı başardı. Stoxx 50 ve Stoxx 600 sırasıyla yüzde 0,5 artışla 4.692 ve 502'ye çıktı. ABD'de beklenenden düşük gelen ÜFE Avrupa tahvil getirilerini düşürdü ve sanayi ve teknoloji sektörlerindeki önemli hisse senetlerinin biraz ivme kazanmasına olanak tanıdı. Schneider, Siemens ve SAP, mega-cap'ler arasında yüzde 2 ile yüzde 1 arasında değer kazanırken, Adyen yüzde 3'ten fazla primli seyretti. Öte yandan, ZEW ekonomik hissiyatı verisi Euro Bölgesi ve Almanya’da Ağustos ayında piyasaların beklediğinden daha fazla düştü. Bugün ABD tarafında enflasyon verisi küresel piyasaların odağında olacakken, İngiltere’de yıllık enflasyon beklenenden daha az artışla yüzde 2,2 oldu. Hizmet enflasyonu iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 5,2'ye düştü ve merkez bankasının yüzde 5,6 tahmininin altında kaldı. Çekirdek enflasyon da tahmin edilenden daha fazla yavaşladı. Eylül ayında 25 baz puanlık bir indirim daha olasılığı, duyurudan önce yüzde 36 seviyelerinden yüzde 47'ye yükseldi. Piyasalar güncel olarak yıl sonuna kadar iki çeyrek puanlık indirim daha fiyatlıyor.

Önemli şirket haberleri:

UBS Group AG (UBS), açıkladığı ikinci çeyrek finansallarında yıllık yüzde 24,7 artışla 11,9 milyar dolar gelir elde ederek beklentilerin 350 milyon dolar üzerine çıkmayı başardı. Yatırım bankacılığı geliri de beklenti üzeri gelen Zürih merkezli banka, Credit Suisse’in satın alımından bir yıl sonra birleşme öncesi karlılık seviyelerine geri dönme yolunda ve bu yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık hisse geri alımı yapmayı planlıyor.(Olumlu)

"Starbucks (SBUX) hisseleri, şirketin 9 Eylülden itibaren geçerli olmak üzere CEO görevine Chipotle CEO'su Brian Niccol’ün getirileceğini açıklamasıyla yükselişe geçti. Daha önceki görevinde önemli başarılar elde eden Niccol’ün göreve geleceği haberi ile Starbucks hisseleri geride bıraktığımız ABD senasında yüzde 24,5 oranında değer kazandı. Hissede bugün açılış öncesi işlemlerde yüzde 1'e yakın kar satışları söz konusu. (Olumlu)

"Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler: Cisco Systems, Inc., Cardinal Health, Inc."