Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.08.2024 04:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:37

Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre piyasalar Fed'den bu yıl toplamda yaklaşık 100 baz puanlık bir gevşeme beklerken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari pazartesi günü artan işgücü piyasası riskleri nedeniyle Eylül ayında oranları düşürmenin uygun olduğunu söyledi.
Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım, uluslararası piyasalar hakkında şu analizi yaptı:

"Piyasalarda Bugün

Geçen hafta gelen verilerle birlikte ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişeleri zayıflarken, Fed’in potansiyel büyümeyi koruyarak yumuşak iniş yapabileceği senaryolarının yeniden işlerlik kazanması ile birlikte ABD endeksleri son bir aylık kayıplarını telefi etme yolunda.  Piyasalar para politikası konusunda  daha fazla netlik için Çarşamba günü yayınlanacak son FOMC tutanaklarına ve Cuma günü gerçekleştirilecek Jackson Hole sempozyumunda Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasına odaklanırken, Salı günü 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi %3,88 civarında sabitlendi. Piyasalar Fed’den bu yıl toplamda yaklaşık 100 baz puanlık bir gevşeme beklerken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari pazartesi günü artan işgücü piyasası riskleri nedeniyle Eylül ayında oranları düşürmenin uygun olduğunu söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ayrı açıklamalarda aynı duyguyu paylaşarak önümüzdeki ay için harekete geçme  sinyali verdiler. Dün, S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla %0,97 ve %1,39 yükselerek, kazanma serilerini sekizinci güne, 2024'teki en uzun süreye uzattı. Dow ayrıca beşinci ardışık kazanan seansında %0,58 kazandı. Megacap teknoloji şirketleri arasında  Nvidia (%4,4), Tesla (%3,1), AMD (%4,5), Alphabet (%2,3) ve Broadcom (%1,2)'lik performanları  ile endekslere pozitif yönde destek oldular.  Siber güvenlik firması Palo Alto Networks, beklenenden daha iyi bilanço açıklamasıyla  %2 yükseldi.

Öte yandan jeopolitik risk algısı tamamen sönümlenmiş değil. Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze ateşkesini geciktiren sorunları çözme önerisini kabul ettiğini ve Hamas'ı da aynısını yapmaya çağırdığını belirtti. Ancak, Hamas'ın Tel Aviv'deki bir bombalamanın sorumluluğunu üstlenmesinin ardından daha geniş bir çatışma korkusu devam ediyor. Bu konjonktürde Altın güvenli liman taleplerinden faydalanarak Salı günü ons başına 2.500 dolar etrafında işlem görerek rekor seviyelerde kalmayı sürdürdü.Euro Bölgesi'ndeki yıllık enflasyon oranı, Temmuz 2024'te bir önceki ay açıklanan  %2,5'ten %2,6'ya yükselerek, ön tahminle uyumlu olurken %2,4'e düşeceği yönündeki  piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Önemli Şirket Haberleri:

Palo Alto Networks (PANW),  dün ABD seansı kapandıktan sonra 31 Temmuz'da sona eren çeyreğe ait finansal sonuçlarını açıkladı. Santa Clara, Kaliforniya merkezli siber güvenlik şirketi hisse başına konsensüs tahmini olan 1.41 doların üzerinde 1.51 dolar kar açıkladı. Geliri ise yıllık %12'lik artışla 2.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Geleceğe yönelik olarak, Palo Alto Networks, devam eden çeyrek için hisse başına kazancın 1.48 dolar civarında olmasını bekliyor Bu tahmin konsensüs tahmini olan 1.43 dolardan daha yüksek. Çeyrek için gelirin ise piyasa tahmini olan 2.11 milyar doların bir miktar daha üzerinde. 2.115 milyar dolar civarında olacağı öngörülüyor. Şirket 2025 mali yılı için gelir beklentisini ise 9.125 milyar dolar ile tahmin edilen 9.11 milyar doların üzerinde bildirildi. Şirket hisseleri beklentileri karşılayan bilançosu sonrasında %2.7 değer kazandı.(Olumlu)

Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler: Lowe's Companies, Inc.,Medtronic plc, Keysight Technologies, Inc."