Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.08.2024 16:00 Güncelleme: 16.08.2024 16:09

Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım, uluslararası piyasalar analizi gerçekleştirdi.
Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım, uluslararası piyasalar değerlendirmesinde şu ifadeler kullanıldı:

"Piyasalarda Bugün

ABD borsalarında dün açıklanan verilerin ekonomideki olası resesyon endişelerini ötelemesi ile  risk iştahı artış gösterdi.  Perakende satışlar %0.4 beklentisinin üzerinde %1 olarak açıklanırken, işsizlik başvuruları 235 bin beklentisinin altında 227 bin olarak Temmuz başından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

ABD endeksleri bu hafta şimdiye kadar %2,7 ile %5,1 arasında yükseldi. Perşembe günü ise Dow %1,39, S&P 500 %1,61 ve Nasdaq Composite %2,34 yükseliş kaydetmeyi başardı. Nvidia (%4,1), Amazon (%4,4), Meta Platforms (%2), Broadcom (%5,4) ve Tesla (%6,3)’nın içinde bulunduğu megacap teknoloji şirketleri güçlü kazançlar kaydetti. Walmart ise açıkladığı ikinci çeyrek bilançosu ile kar ve gelir beklentilerini aşarak %6,6 yükseldi. Güncel durumda piyasalar Fed’in Eylül toplantısında 25 baz puan indirime gideğini 70% ihtimalle fiyatlıyor. CME verilerine göre bankanın yıl sonuna kadar 75 baz puan indirime gideceğine ilişkin verilen ihtimal  42%’ye yükseldi.

Haftanın son işlem günüde Asya seansında pozitif momentum devam etti. Japon Nikkei endeksi 3,0% yükseliş sağlarken. Hang Seng 1,7%, Asia Dow 3,02% yükseldi. Bu süreçte ABD endeks vadelileri de dünkü güçlü kazanımlar sonrası bugün Asya endekslerindeki pozitifliğe paralel güne yatay pozitif seyirde başladı.

Önemli Şirket Haberleri:

Applied Materials (AMAT), dün ABD seansı kapandıktan sonra açıkladığı üçüncü çeyrek mali sonuçları ile tahminleri aştı. Yarı iletken şirketi, hisse başına konsensüs tahmini olan 2,02 doların üzerinde 2,12 dolar kar bildirdi. Gelir 6,78 milyar dolar ile 6,67 milyar dolarlık tahminleri aşmayı başardı. Applied Materials, takip eden çeyrek için hisse başına kazancın ortalama 2,18 dolar olmasını bekliyor. Bu tahmin 2,15 dolarlık beklentilerin üzerinde. Şirket çeyreklik gelirinin ise tahminlerle uyumlu olarak ortalama $6,93 milyar olmasını öngördüğünü bildirdi..(Olumlu)

Stellantis (STLA), Reuters ‘in haberine göre, Stellantis hissedarları şirketin envanter artışları ve diğer zayıflıkları gizleyerek, hayal kırıklığı yaratan mali sonuçlar açıkladığını ve bu durumun hisse senedi fiyatında düşüşe neden olduğunu iddiasıyla şirket aleyhine dava açtılar. Perşembe günü Manhattan  federal mahkemesine sunulan şikayette, Stellantis'in 2024'ün büyük bir kısmında "aşırı derecede olumlu" envanter, fiyatlandırma gücü, yeni ürünler ve operasyonel karlılık değerlendirmeleri yaparak hisse fiyatını yapay olarak şişirdiği belirtildi. Stellantis, Reuters'a gönderdiği e-posta açıklamasında, bu davanın dayanıksız olduğu ve şirketin kendini kararlı bir şekilde savunacağı açıklamasında bulundu. (Nötr)

Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler: RLX Technology Inc.,Flowers Foods, Inc., Madison Square Garden Entertainment"