Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 10.09.2024 15:00 Güncelleme: 10.09.2024 15:05

Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım'ın analizine göre ABD endeks vadelileri bugün yatay negatif seyrediyor.
Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım, Cuma günü yayınlanan Ağustos ayı istihdam veri setinin  ABD ekonomisinin beklenenden daha az istihdam artışı sağlaması, işsizlik oranının biraz düşmesi ve ücret artışının güçlü kalmasıyla faiz yolu hakkında çok az netlik sağladığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Piyasalarda Bugün

ABD endeks vadelileri yarın açıklanacak olan ve  Fed faiz indirim beklentileri için önem arz eden ABD enflasyon verisi öncesi, dünkü kazanımların ardından bugün yatay negatif seyrediyor.  Pazartesi günü Dow %1,2 yükselirken, S&P 500 ve Nasdaq Composite %1,16 oranında pozitif kapanış yaptı. On bir  S&P sektörünün tamamı yükseldi. Bu hareketler, Fed'in bu ay faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentilerinin yavaşlayan ekonomiyle ilgili endişeleri sönümlenmesi ile gerçekleşti. Nvidia (%3,5), Broadcom (%2,8), AMD (%2,8) ve SMCI (%6,1) gibi çip hisseleri yükselişe öncülük etti. Ek olarak Palantir Technologies S&P 500'e ekleneceği haberiyle %14,1 oranında yükseldi. Yatırımcılar, geçen haftaki karışık istihdam raporunun ardından merkez bankasının faiz oranlarını 25 mi yoksa 50 baz puan mı düşüreceğini tartışıyor. Cuma günü yayınlanan Ağustos ayı istihdam veri seti,  ABD ekonomisinin beklenenden daha az istihdam artışı sağlaması, işsizlik oranının biraz düşmesi ve ücret artışının güçlü  kalmasıyla faiz yolu hakkında çok az netlik sağladı. Buna rağmen Christopher Waller ve John Williams da dahil olmak üzere Fed yetkilileri yaklaşan toplantıda faiz oranı indirimine destek verdi. CME FedWatch aracına göre, piyasalar güncel olarak önümüzdeki hafta 25 baz puanlık faiz indirimini %71 ihtimalle fiyatlarken, daha büyük 50 baz puanlık indirime ise %29 oranında ihtimal veriyor.

Önemli Şirket Haberleri:

Oracle (ORCL), 31 Ağustos'ta sona eren mali dönemde, hisse başına 1.39 dolar kar elde etti. Gelir % 6.9 artışla 13.31 milyar dolara ulaştı. Böylece şirket ortalama analist beklentisi olan hisse başına 1.33 dolar kar ve   13.24 milyar dolar geliri beklentisini aşmış oldu. Şirketin bulut geliri (altyapı ve uygulamaları içerir) 5.61 milyar dolarlık tahminin biraz altında 5.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Oracle ayrıca Fusion Cloud ERP gelirinin yüzde 16 artarak 900 milyon dolara ulaştığını duyurdu. Şirket hisseleri güçlü gelen finansalları sonrası açılış öncesi işlemlerde 9%’a yakın değer kazandı.(Olumlu)

Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC), Bloomberg’in haberine göre, TSCM   geçen ay gelirini %33 oranında artırdı. Bu, akıllı telefon pazarının toparlanması ve Nvidia'nın AI çiplerine olan yüksek talebin devam etmesini uman yatırımcılar için olumlu bir sinyal olarak değerlendiriliyor. (Olumlu)

Tesla (TSLA) Reuters’ün haberine göre Avrupa Birliği, Tesla ve diğer Çinli elektrikli araçlar için önerilen nihai gümrük vergilerini, şirketlerin sunduğu görüşleri dikkate alarak düşürecek. Habere göre, Tesla'nın önerilen gümrük vergisi oranı %9'dan %7.8'e indirilecek. BYD'nin %17 olan gümrük vergisinde bir değişiklik olmayacak. Geely için ise yeni oran %19.3'ten %18.8'e düşürülecek. AB soruşturmasıyla iş birliği yapmayan SAIC ve diğer şirketler için ise %35.3'lük zirve oranı uygulanacak.(Olumlu)

Apple (AAPL), İrlanda’daki vergi düzenlemeleri ile ilgili uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık nedeniyle açılan €13 milyar (14.4 milyar dolar) tutarındaki vergi borcunu içeren AB mahkemesindeki davasını kaybetti. Birkaç yıl süren dava, İrlanda’nın Apple’a haksız vergi avantajları sağladığı ve bu durumun teknoloji devinin diğer işletmelere göre çok daha az vergi ödemesine yol açtığı iddiaları sonucu açılmıştı. Karar, Avrupa Birliği için bireysel ülkeler tarafından büyük şirketlere verilen ayrıcalıklı vergi anlaşmalarına karşı yürütülen kampanyada önemli bir zafer olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, AB Yüksek Mahkemesi, Google’ın €2.42 milyar para cezasına karşı yaptığı temyizi reddetti.(Olumsuz)

Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler: GameStop Corp,Academy Sports and Outdoors,Dave & Buster's Entertainment"