Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 06:00 Güncelleme: 13.08.2024 08:42

Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım, Asya piyasalarının haftaya yükselişle başladığını açıkladı.
Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar hakkında gerçekleştirdiği analizde şu ifadeler yer aldı:

"Piyasalarda Bugün

Geçtiğimiz hafta, zayıf Temmuz istihdam raporunun ABD'de resesyon korkularını körüklemesiyle dolar yedi aylık düşük seviyeye geriledi ve piyasalarda Fed’in acil bir indirim yapılacağı konusunda spekülasyonlar arttı. Hükümet müdahaleleri ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımlarıyla körüklenen yen yükselişi de doların düşüşünü daha da kötüleştirdi. Ancak, o zamandan beri ABD'deki ekonomik verilerinin resesyon endişelerini hafifletmesiyle birlikte dalgalı  görünüm istikrara kavuştu ve bu da doların geçen haftaki kayıplarının çoğunu telafi etmesine neden oldu. Bu gelişmelerle piyasalar  Fed'in faiz indirimlerine yönelik beklentilerini yumuşattı ancak bu yıl toplamda 100 baz puanın üzerinde gevşeme beklentileri gündemde kalmaya devam etti. ABD endeks vadelileri, piyasaların bu hafta para politikası görünümünü yönlendirecek önemli enflasyon verilerini odaklanmasıyla Pazartesi günü yatay pozitif seyrediyor. Geçtiğimiz hafta, ABD resesyon korkuları ve yen carry işlemlerinin sona ermesi nedeniyle gösterge borsa endeksleri ağır satış baskısı altına girdi. Ardından Wall Street analistlerinin küresel satışların aşırı  olduğunu bildiren raporları ve haftalık işsizlik başvuruları verisinin piyasadaki risk algısını hafifletmesi ile borsalarda toparlanma görüldü. Asya piyasaları haftaya yükselişle başladı. Güney Kore, Hong Kong ve Çin'deki hisseler alıcılı seyrederken, Japon piyasaları tatil nedeniyle bugün kapalı olacak. Piyasalar bu hafta fiyatların istikrar kazanmaya devam ettiğinin teyidi için Salı günü ABD üretici enflasyonu  ve Çarşamba günü de tüketici enflasyonu rakamlarına odaklanacak.

Önemli Şirket Haberleri:

Barrick Gold Corporation (GOLD), Bugün piyasa açılmadan önce ikinci çeyrek bilançosunu açıklaması bekleniyor. Konsensüs hisse başı karın yıllık %47,4 artışla $0,28 olması yönünde şekillendi. Gelirin ise $3,13 milyar ile yıllık %10,6 oranında artış göstermesi bekleniyor. Kanadalı madenci, Turquoise Ridge'deki artan üretim ve Papua Yeni Gine'deki Porgera madenindeki genişleme ile desteklenen ikinci çeyrekte daha yüksek altın geliri hedefliyor.(Olumlu)

Tesla (TSLA), en ucuz Cybertruck modelinin siparişlerini durdurdu ve daha pahalı versiyonlara odaklandı. Şu anda 99.990 dolarlık çift motorlu ve 119.990 dolarlık 301 mil menzil sunan üç motorlu versiyonunun ise teslimatlarına Ekim ayında başlanacak. 2019 yılında, Elon Musk  aracın 40.000 dolar civarında bir fiyata sahip olacağını ve tek bir şarjla 500 mil veya daha fazla menzil alabileceğini tahmin etmişti.Şirket fiyat ve menzil hedefini tutturamamasına rağmen, Cybertruck, 2024 ikinci çeyrekte ABD'de en çok satan elektrikli kamyonet oldu. Tesla Temmuz ayında yaptığı açıklamada, şirketin yıl sonuna kadar bu model serisiyle kârlılığa ulaşmayı planladığını belirtti.(Olumlu)

Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler: KE Holdings Inc.,Telecom Argentina S.A, Barrick Gold Corporation, monday.com Ltd."