Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.08.2024 11:00 Güncelleme: 23.08.2024 12:04

Gedik Yatırım'dan dünya ve Türkiye değerlendirmesi

Gedik Yatırım, bugün küresel piyasaların, Fed Başkanı Powell'ın günün ilerleyen saatlerinde Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmaya odaklanacağını belirtirken, Asya borsalarında karışık bir seyir izlendiği, yurt içinde ise veri takviminin sakin olduğunu bildirdi.
Gedik Yatırım'dan dünya ve Türkiye değerlendirmesi

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre, bugün küresel piyasalar, Fed Başkanı Powell'ın günün ilerleyen saatlerinde Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmaya odaklanacak.

Gedik yatırım değerlendirmesine illişkin şu bilgiler verildi:

"Powell'ın Fed'in Eylül ayında sıkı para politikasını gevşeteceğine işaret edeceği yönünde yaygın bir beklenti var. Ancak piyasalar Powell’dan indirimin sıklığı ve ölçeği hakkında çok az ayrıntı bekliyor. Dün Fed yetkilileri yakın zamanda gelecek ay olası bir faiz indirimi konusunda iyimserliklerini dile getirdiler. Öte yandan dün açıklanan verilere göre, ABD işsizlik başvuruları, Mart ayında sona eren yıl için tarım dışı maaş bordrolarında yapılan sert aşağı yönlü revizyonun ardından endişeleri artırarak Ağustos ortasında tahmin edilenden biraz daha fazla arttı. Perşembe günü normal işlemlerde Dow yüzde 0,43, S&P 500 yüzde 0,89 ve Nasdaq Composite yüzde 1,67 düştü. 11 S&P sektöründen sekizi düşüş yaşadı. Megacap teknoloji şirketleri, Nvidia (-yüzde 3,7), Tesla (-yüzde 5,7) ve Microsoft'tan (-yüzde 2) gelen keskin kayıplarla satış dalgasına öncülük etti. Snowflake da zayıf bir satış görünümü yayınladıktan sonra yüzde 14,7 düştü. Altın, önceki seansta rekor seviyelerden geri çekilerek yüzde 1'in üzerinde düşüş yaşadıktan sonra Cuma günü ons başına yaklaşık 2.490 dolar yükseldi.

"Bugün Asya borsalarında karışık bir seyir izleniyor. Japon yeni dolar karşısında 146'nın üzerine çıkarak yatırımcıların son enflasyon rakamlarını hazmetmesiyle önceki seanstan kalan kayıpların bir kısmını telafi etti. Veriler, Japonya'nın çekirdek enflasyon oranının Temmuz ayında üst üste üçüncü ay yüzde 2,7'ye yükseldiğini gösterdi ve bu da Japonya Merkez Bankası'nın bu yılki şahin değişimini destekledi. Başkan Ueda ayrıca Japon hisselerindeki son satış dalgasını ABD resesyonu korkularına bağladı. ABD endeks vadelileri haftanın son işlem günüde, Powell'ın ilerleyen saatlerde Jackson Hole sempozyumundaki konuşmasını beklerken, güne pozitif başlangıç yapmayı başardı.

Euro Bölgesi

"Avrupa borsaları geride bıraktığımız gün kazançlarını koruyamadı ve karışık bir şekilde kapanış yaptı. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi 4.885'te yatay kapanırken, Avrupa genelindeki Stoxx 600 endeksi sabah kazançlarını koruyarak yüzde 0,3 artışla 516'da kapandı. Fed'in son yayınladığı tutanaklar, politika yapıcıların Fed'in temel ekonomik senaryosunun Eylül ayında faiz indirimi gerektirdiği konusunda hemfikir olduğunu gösterdi ve bu durum, tarım dışı istihdam verilerinde yapılan aşağı yönlü revizyonun ardından bu yıl birden fazla indirim yapılacağına dair güveni artırdı. Öte yandan, Euro Bölgesi'nin PMI endeksi Ağustos ayında beklenenden çok daha fazla artarak 51,2'ye çıktı ve hizmet faaliyetlerinde bir miktar ivme olduğunu gösterdi.

Türkiye

"Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, ağustos ayında yüzde 50’ye yaklaşan, eylül ayında ise yüzde 50’nin altına inen enflasyon oranları görmeyi beklediklerini belirtti. Son gelişmelere bakıldığında, 2024 yılı için bütçe açığı ve cari açığın geçen yıl paylaştıkları OVP tahminlerinden çok daha iyi oranlarda gerçekleşeceğini söyledi. Büyümenin de daha dengeli bir yapıda devam ettiğini söyledi. 16 Ağustos ile biten haftada TCMB brüt rezervleri 150,2 milyar dolardan 152,9 milyar dolara, net rezervler 46,9 milyar dolardan 47,8 milyar dolara ve swap hariç net rezervler ise 24,6 milyar dolardan 25,7 milyar dolara artış kaydetti. Bugün içeride veri takvimi sakin."