Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 28.08.2024 11:00 Güncelleme: 23.08.2024 07:40

Gedik Yatırım'dan dünya ve Türkiye değerlendirmesi

Gedik Yatırım, ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin iki haftanın en düşük seviyelerine yakın seyrettiğini, Avrupa borsalarının dünkü seansta kazanımlarını korumayı başardığını, yurt içinde ise bugün ağustos ayına yönelik tüketici güven endeksinin açıklanması beklendiğini duyurdu.
Gedik Yatırım'dan dünya ve Türkiye değerlendirmesi

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre, piyasalar, bu hafta sonu Jackson Hole sempozyumunda Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimlerinin boyutunu ölçmek için yapacağı konuşmaya hazırlanırken ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi Perşembe günü yaklaşık yüzde 3,8'e yakınsayarak iki haftanın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

Gedik yatırım değerlendirmesine illişkin şu bilgiler verildi:

ABD

"Son yayınlanan Fed tutanakları üyelerin büyük çoğunluğunun veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse, politikayı gevşetmenin uygun olacağı konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu. ABD'deki tarım dışı bordrolar da Mart 2024'e kadar olan bir yılda yaklaşık 820 bin aşağı revize edildi ve bu da işgücü piyasasıyla ilgili endişeleri artırdı. Piyasalar Eylül ayındaki faiz indirimini kesin gözüyle bakıyor. Bu yıl toplamda yaklaşık 100 baz puanlık gevşeme de öngörülüyor.

"ABD endeks vadelileri Perşembe günü yatırımcıların faiz oranı indirimlerine ilişkin görünümü değerlendirmek için bu hafta sonu Jackson Hole sempozyumunda Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmaya odaklanmasıyla yatay seyretti. Çarşamba günü normal işlemlerde Dow yüzde 0,14, S&P 500 yüzde 0,42 ve Nasdaq Composite yüzde 0,57 yükseldi ve 11 S&P sektöründen dokuzu yükselişle kapandı. Şirketler cephesinde Target, güçlü ikinci çeyrek kazançlarıyla yüzde 10,3 kazanım sağladı.  Macy's yıl geneli rehberliğini düşürmesi ile yüzde 12,9 düştü. Kapanış sonrası işlemlerde Snowflake güçlü çeyrek sonuçlarına rağmen yüzde 8 düştü

Euro Bölgesi

"Avrupa borsaları dünkü seansta  kazanımlarını korumayı başardı  ve önceki seanstan geri çekilmeyi fazlasıyla telafi etti. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50'si yüzde 0,6 artarak 4.885'lik bir aylık zirveden kapanırken, Stoxx 600 yüzde 0,3 artarak 514'ten kapandı. Kazançlara, Hermes, Ferrari ve Adidas yüzde 3 ile yüzde 1,2 arasında değer kazanımı ile destek oldu. Öte yandan otomobil üreticileri arasında Mercedes, BMW, Volkswagen ve Stellantis'in ı yüzde 1,5 ile yüzde 0,5 arasında yükselişle endekslerdeki yukarı yönlü görünüme destek olanlar arasında yer aldı. Bugün Euro bölgesi ve bölgenin önemli ekonomilerinin İmalat ve Hizmet öncü PMI verilerini takip edicez.

"Euro Bölgesi imalat PMI’ı, Temmuz ayında 45,8 olarak açıklanmıştı. Piyasa beklentisi öncü imalat PMI’ın Ağustos’ta 45,6 puan ile bu tabloyu değiştirmeyeceği yönünde.

"Euro Bölgesi hizmet PMI ise aynı dönemde son beş aydır genişleme bölgesinde kaldı ancak beklenti altında 51,9 düzeyinde oluşmuştu. Ağustos ayında hizmet PMI’ın gerilemeye devam ederek 51,6 puan düzeyinde açıklanması bekleniyor.

Türkiye

"Yurt içinde bugün ağustos ayına yönelik tüketici güven endeksinin açıklanması bekleniyor. TCMB'de haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.