Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.08.2024 09:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:27

Gedik Yatırım: TCMB faizi sabit tuttu, biraz yumuşamayla beraber temkinli duruşunu koruyor

Gedik Yatırım, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde bıraktığını bildirdi.
Gedik Yatırım: TCMB faizi sabit tuttu, biraz yumuşamayla beraber temkinli duruşunu koruyor

Gedik Yatırım’ın raporunda TCMB’nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığı belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“TCMB Ağustos ayı PPK toplantısında politika faizini son 5 ayda olduğu gibi, beklentilerle paralel yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. TCMB’nin bir miktar yumuşamayla beraber temkinli duruşunu koruduğu söylenebilir. ‘Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır’ ifadesinin metinde tutulması Eylül/Ekim gibi erken faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine yol açabilir.

“Bunun dışında, geçtiğimiz aylarda yurtiçi talebin halen enflasyonist olduğunu söyleyen TCMB bu ay yurt içi talebin enflasyonist etkisinin azaldığını belirtmiş. Hizmet enflasyonundaki katılığa vurgu yapmaya devam etmekle beraber de, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı düşüncesini paylaşarak enflasyon beklentileri yönetmeye odaklanmış.

“TCMB önümüzdeki dönemde aylık enflasyonun ana eğilimini düşeceği yönünde yaptığı vurguyu da metinde daha öne çekmiş. Tüm bunların, TCMB’nin ileriye dönük enflasyon görünümüne ilişkin iyimserliğinin arttığına işaret ettiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, TCMB’nin ihtiyatlı duruşunu korumakla beraber, politika metninin genelinde bir miktar yumuşama olduğunu söyleyebiliriz. TCMB likidite politikasına vurgu yapmaya devam ediyor.

“TCMB’nin devam eden döviz alımlarıyla birlikte sistemdeki TL likidite fazlasının da sürdüğü takip ediliyor. Bu da gecelik faizleri ve mevduat faizlerini aşağı baskılanmasını beraberinde getiriyor. Bu kapsamda, TCMB de geçen ay olduğu gibi likidite gelişmelerinin yakından takip edildiğini ve gerektiği taktirde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağını da belirtiyor.”