Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.08.2024 11:00 Güncelleme: 05.08.2024 14:35

Gedik Yatırım: Riskleri arttıran yeni gelişmeler, piyasalarda risk iştahını baskılayabilir

Gedik Yatırım, riskleri arttıran yeni gelişmelerin piyasalarda risk iştahını baskılayabileceğini açıkladı.
Gedik Yatırım: Riskleri arttıran yeni gelişmeler, piyasalarda risk iştahını baskılayabilir

Gedik Yatırım'ın Ağustos ayı için yaptığı finans değerlendirmesinde Fed temmuz ayı toplantısında genel beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişime gitmediğini ve politika faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında tutulduğu belirtilerek şu açıklama yapıldı:

"Karar metninde istihdamın yavaşladığı ancak işsizlik oranının hala düşük olduğu belirtildi. Enflasyonun geçen seneden beri yavaşlasa da hala biraz yüksek olduğu vurgulandı. Piyasadaki beklentiler temmuz ayında faiz oranlarında bir değişimin olmayacağı ve yılın son çeyreğinde Fed’in faiz indirimlerine başlayacağı yönünde şekillenirken, özellikle Fed Başkanı Powell açıklamaları ve faiz indirimi için eylül ayına işaret edilip edilmeyeceği bu hususta önem taşıyordu. Fed Başkanı Powell toplantı sonrasında düzenlediği basın konferansında verilere bağlı olmayı sürdürdüklerini belirtti. Powell, eylül toplantısı için önceden alınmış bir karar olmadığını ancak faizleri düşürme noktasına doğru yaklaştıklarını söyledi. Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini ifade etti.

Piyasalarda Son Durum

Temmuz ayının ilk yarısında yukarı yönlü seyrin güç kazandığı ve tarihi zirvelerin yenilendiği BIST-100 Endeksi’nde 22 Temmuz’dan itibaren düzeltme eğiliminin öne çıktığı, önemli desteklerin kırılmasıyla satış baskısının artış kaydettiği ve ay içerisindeki kazançların geri verildiği bir fiyatlama takip edildi. BIST-100 Endeksi temmuz ayını %0,09 oranında oldukça sınırlı bir kayıpla 10.638,58 puandan kapattı. Dolar/TL kuru temmuz ayını %1,30 oranında yükselişle 33,1421 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, kurdaki yükseliş ve endeksteki dalgalı seyrin etkisiyle temmuz ayını %1,37 oranında düşüşle 321,00 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasalarda, Fed'in para politikasına ilişkin beklentiler, jeopolitik riskler etkili olmaya devam ediyor. Fed'in temmuz ayındaki mesajları sonrasında piyasalar Fed'den eylül ayı toplantısı için faiz indirimi beklentisini güçlendirmiş durumda. Bu beklentiler, fiyatlamalara yansıtılırken, ağustos ayı içerisinde Fed üyelerinin konuşmaları ve açıklanacak ABD verileri, bu konuda belirleyici olacaktır. Fed ile ilgili beklentilerin bu ay içinde etkili olması beklenebilir. 22-24 Ağustos tarihlerinde, Jackson Hole toplantısının yapılması bekleniyor. Bu toplantıda, Merkez Bankaları Başkanları da konuşmalar gerçekleştiriyor. ABD, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları Başkanlarının bu toplantıdaki konuşmaları yakından izlenecek. Bu toplantıya, Türkiye'den TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın da katılması bekleniyor. Başkanın bu toplantıdaki konuşması önemli olacaktır. Jeopolitik riskler, temmuz ayında da artış kaydetmişti. Ağustos ayı içinde bu riskleri göz önünde bulundurmaya devam ediyoruz. Bu nedenle bu ay içerisinde haber akışları yakından izlenecektir. Riskleri arttıran yeni gelişmeler, piyasalarda risk iştahını baskılayabilir. Yeni bir haber akışı olmazsa bir nebze de olsa piyasalar üzerindeki baskının da hafiflemesini destekleyebileceğini değerlendiriyoruz. Yurt içinde; TCMB'nin faiz kararı, TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın Jackson Hole toplantısındaki konuşması, TCMB enflasyon raporu, Türkiye ile ilgili açıklanacak olan makro veriler yakından izlenecektir."