Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 01:00 Güncelleme: 13.08.2024 08:58

Gedik Yatırım: Piyasalarda Fed'in acil indirim yapılacağı konusunda spekülasyonlar arttı

Gedik Yatırım'ın raporuna göre piyasalarda Fed'in acil indirim yapacağı konusunda spekülasyonlar arttı.
Gedik Yatırım: Piyasalarda Fed'in acil indirim yapılacağı konusunda spekülasyonlar arttı

Gedik Yatırım, zayıf Temmuz istihdam raporunun ABD'de resesyon korkularını körüklemesiyle doların yedi aylık düşük seviyeye gerilediğini ve piyasalarda Fed’in acil bir indirim yapılacağı konusunda spekülasyonların arttığını bildirerek şu açıklamayı yaptı:

"ABD

Geçtiğimiz hafta, zayıf Temmuz istihdam raporunun ABD'de resesyon korkularını körüklemesiyle dolar yedi aylık düşük seviyeye geriledi ve piyasalarda Fed’in acil bir indirim yapılacağı konusunda spekülasyonlar arttı. Hükümet müdahaleleri ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımlarıyla körüklenen yen yükselişi de doların düşüşünü daha da kötüleştirdi. Ancak, o zamandan beri ABD'deki ekonomik verilerin bir gerileme korkusunu hafifletmesiyle birlikte endişeli görünüm istikrara kavuştu ve bu da doların geçen haftaki kayıplarının çoğunu telafi etmesine neden oldu. Piyasalar ayrıca Fed'in faiz indirimlerine yönelik beklentilerini yumuşattı ancak bu yıl toplamda 100 baz puanın üzerinde gevşeme beklentileri bozulmadı. ABD endeks vadelileri, piyasaların bu hafta para politikası görünümünü yönlendirecek önemli enflasyon verilerini odaklanmasıyla Pazartesi günü yatay seyrediyor. Geçtiğimiz hafta, ABD resesyon korkuları ve yen carry işlemlerinin sona ermesi nedeniyle gösterge borsa endeksleri ağır satış baskısı altına girdi. Ardından Wall Street, analistlerin küresel satışların aşırı tepki olduğunu bildiren raporlar ve haftalık işsizlik başvuruları verisinin piyasadaki risk algısını hafifletmesi ile borsalarda toparlanma görüldü. Asya piyasaları haftaya yükselişle başladı. Güney Kore, Hong Kong ve Çin'deki hisseler alıcılı seyrederken, Japon piyasaları tatil nedeniyle bugün kapalı olacak. Piyasalar bu hafta fiyatların istikrar kazanmaya devam ettiğinin teyidi için Salı günü ABD üretici enflasyonu  ve Çarşamba günü de tüketici enflasyonu rakamlarına odaklanacak

Euro Bölgesi

Avrupa hisseleri ABD'deki durgunluk endişeleri  ve küresel risk algısının Pazartesi günkü şoktan kurtulması ile volatil bir hafta geçirdi. Avro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi geride bıraktığımız haftayı , %0,7 artışla 4.670'te yatay pozitif kapatırken,  tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi, haftalık bazda %0,3 artış kaydetti. Euro bölgesi için bu hafta ABD ve İngiltere enflasyon verileri takip edilecek.

Türkiye

Geçen hafta yurt içerisinde TCMB Enflasyon Raporu’nda 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon tahminleri değişmedi. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziranda aylık yüzde 2,1 düşüş gösterirken, yıllık ise 4,7 oranında azalış kaydetti. Geçen hafta verilerin fiyatlamalara etkisi sınırlı kalırken, Türk lirası dolar karşısında yüzde 0,90’a yakın değer kaybetti. Bu hafta gözler ABD’den gelecek enflasyon ve makro verilerde olacak. Yurt içerisinde ise cari denge, bütçe dengesi ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi izlenecek. Bugün yurt içerisinde işsizlik oranı ve perakende satışlar verileri takip edilecek."