Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Musa ALİOĞLU 30.07.2024 13:00 Güncelleme: 30.07.2024 14:23

Gedik Yatırım: Microsoft gelirlerinin yıllık bazda 64,36 milyar dolar olması bekleniyor

İstanbul, 30 Temmuz (Hibya) - Gedik Yatırım, Microsoft gelirlerinin yıllık bazda yüzde 14,5'lik bir artışla 64,36 milyar dolar olması beklendiğini açıkladı.
Gedik Yatırım: Microsoft gelirlerinin yıllık bazda 64,36 milyar dolar olması bekleniyor

Gedik Yatırım'ın açıkladığı verilere göre ABD borsaları veri akışı bakımından sakin olan geride bıraktığımız günü yatay seyirde tamamlarken, bugün ABD endeks vadelileri sınırlı da olsa negatif seyrediyor. 

ABD ve Türkiye kapsamlarında analiz yapan Gedik Yatırım'a göre, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,18 bölgesinde seyrederken, Dolar endeksi ise dünkü kazanımlarının ardından bugün yatay seyre adapte oldu. Fed faiz kararı, tarım dışı istihdam ve mega sermayeli şirketlerin bilançolarını takip edeceğimiz veri akışının yoğun olduğu haftada, bugün Conference Board’un yayımladığı tüketici güven endeksi ve JOLTS iş ilanları verileri takip edilecek. ABD ekonomisine ilişkin en son açıklanan veriler faiz indirim beklentilerini güçlendirir nitelikte olurken, en son Haziran ayında 101,3 puandan 100,4 puana gerileyen CB Tüketici Güveni’nin Temmuz ayında 99,9 puana gerilemesi bekleniyor. JOLTS iş ilanları sayısı ise en son yıllık bazda gerileme göstererek 8,14 milyon civarında açıklanmıştı. Açıklanacak açık iş ilanlarının iş gücü piyasalarında soğumaya işaret etmesi Fed faiz indirim beklentilerini olumlu yönde etkileyebiliir.

ABD bilanço sezonu tüm hızıyla devam ederken, bugün muhteşem yedili şirketlerinden Microsoft’un ikinci çeyrek finansallarını takip edicez. Şirket ChatGPT'nin üreticisi OpenAI şirketine yapmış olduğu yatırım sayesinde yapay zeka uygulamalarına olan talepten yararlanarak yıllık bazda endeks üstü getiri sağlamayı başarmıştı. Şirketin gelirlerinin yıllık bazda yüzde 14,5'lik bir artışla 64,36 milyar dolar olması bekleniyor.  Hisse başına kazancın ise geçen senenin aynı dönemi açıklanan 2,69 dolardan 2,70 dolara genişlemesi bekleniyor. Yine şirketin Azure bulut işindeki performansı bu çeyrekte de takip edeceğimiz önemli gelir kalemlerinden biri olacak.

Euro Bölgesi

Geride bıraktığımız gün Avrupa borsalarındaki satışlar genele yayıldı.  Almanya DAX endeksi yüzde 0.53 değer kaybederken, Fransa CAC40 endeksi 0,98% değer kaybetti. Ekonomi takvimi bakımından bugün Almanya TÜFE Temmuz ayı verileri, Fransa, Almanya, İtalya  ve Euro Bölgesi ikinci  büyüme verileri takip edilecek.

Türkiye 

Yurt içinde ekonomik güven endeksi ile TCMB’nin toplantı tutanakları açıklanacak olup, veri akışlarının fiyatlamalar üzerinde anlamlı bir etkisi olmayacak. Borsa İstanbul’da son günlerde artan düzeltme baskısı ve jeopolitik gelişmeler gündemdeki yerini ve önemini korumaya devam edecek.