Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ahmet Münir EREN 29.07.2024 11:00 Güncelleme: 29.07.2024 11:10

Gedik Yatırım: Gündemde Fed'in faiz kararı ve sonrasında ABD istihdam verileri olacak

Gedik Yatırım, küresel piyasaların bu hafta gündeminde, Fed'in faiz kararı ve sonrasında ABD istihdam verileri olacağını duyurdu.
Gedik Yatırım: Gündemde Fed'in faiz kararı ve sonrasında ABD istihdam verileri olacak

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, çarşamba günü Fed'in faiz kararı izleneceğine dikkat çekilirken şunlar bilgiler verildi:

"Bu ayki toplantısında piyasalar bir sürpriz beklemezken, eylül ayında faiz indirimi beklentileri gücünü korumaya devam ediyor. Bu haftaki karara kadar piyasalarda temkinli kalabilir. Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimleri öncesinde anketler yakından izleniyor. Son anketlerde, Kamala Harris ve Donald Trump arasındaki farkın neredeyse kapandığı görülüyor. Bu haftada, seçimlerle ilgili haber akışları takip edilecek. Bugün için ABD'de ikincil düzey veri olan Dallas Fed imalat aktivite endeksi açıklanacak. Veri bazlı hareket beklenmeyebilir. Geçen hafta, ABD'de açıklanan bilançolar nedeniyle hisse bazlı oynaklıklar izlendi. Bu haftada büyük şirketlerin bilançoları açıklanacak. Fed dışında bilançolar kaynaklı, hafta içerisinde ABD borsalarında hareketlilik görülebilir. 

"Yurt içinde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikli araç ve çip üretimi başta olmak üzere yüksek teknolojili üretim alanlarında 30 milyar dolarlık teşvik paketini duyurdu. TCMB Başkanı Fatih Karahan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 25-26 Temmuz tarihlerinde G20 toplantılarına katıldı. Bakan Şimşek, toplantılarda, küresel ekonomi ve vergi politikaları ile istikrar ve reform programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programla makro istikrarı güçlendirirken, yapısal reformlarla kazanımları kalıcı hale getirerek büyüme potansiyelini artıracaklarını belirtti. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay konuşmasında, şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini, indirimler başladığında da sıkı duruşun korunacağına dair kuşkuya yer bırakılmayacağını belirtti. Vergi ve sosyal güvenlik alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği bildirildi. Yurt içinde bugün veri takvimi sakin görülüyor. 

Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 15:30 ABD Dallas Fed imalat aktivite endeksi Önem:Orta

BIST-100 Strateji

"Geçen hafta düzeltme eğiliminin öne çıktığı ve kısa vadeli teknik görünümün zayıflama kaydettiği BIST-100 Endeksi cuma gününü dalgalı bir seyirle birlikte yüzde 0,18 oranında sınırlı bir yükselişle 10.891 puandan tamamladı. Kritik bir seviye olarak izlenen 11.000 puan altında kalındığı sürece zayıf seyrin etkisini sürdürebileceği endekste 10.850 – 10.800 aralığı kısa vadeli ilk destek bölgesi oldu. 10.800 altındaki kapanışlarda 10.750 – 10.700 bölgesi ile 50 günlük basit hareketli ortalamaya (10.656) doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Tepki alımlarında ise 10.950 – 11.000 aralığı ilk güçlü direnç bölgesi oldu. Psikolojik öneme sahip 11.000 üzerinde tutunma sağlanabilirse 11.088 ve 11.150 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor. BIST-100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlaması bekleniyor.

Önemli sektör şirket haberleri

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yüksek teknoloji ve otomotiv sektörlerini desteklemek için model fabrika sayısını 10'dan 14'e çıkarma ve yıllık otomotiv üretim kapasitesini en az 1 milyon adede yükseltmek için 5 milyar dolarlık bir teşvik paketi başlatma planlarını açıkladı. Ayrıca, batarya üretimi için 4,5 milyar dolarlık bir teşvik paketi, yüksek teknoloji yatırımları için 30 milyar dolarlık HIT-30 Programı ve 15 gigavatlık güneş enerjisi kapasitesi için megavat başına 8 bin dolara kadar hibelerle destek sağlanacağını belirtti. Galata Wind, diğer yenilenebilir üreticileri ve elektrik ekipman üreticileri için olumlu piyasa tepkisi oluşması bekleniyor."