Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 13:00 Güncelleme: 19.08.2024 13:16

Gedik Yatırım: Fed'in faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakılıyor

Gedik Yatırım, piyasaların Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle baktığını bildirdi.
Gedik Yatırım: Fed'in faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakılıyor

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, ABD endeksleri hafta boyunca gelen veriler ile birlikte son dönemde yaşanan düşüşlerin bir kısmını geri almayı başardı.  Cuma günü açıklanan konut verileri beklentinin altında kalsa da Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi 67.8 açıklanarak 66.9 olan beklentinin üstünde gelmesi ile birlikte ABD endeksleri pozitif bölgede tutunmayı başardı. Cuma günü, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD işgücü piyasasının ve bazı önde gelen ekonomik göstergelerin artan kredi kartı ödeme gecikmelerine işaret ederek uyarı sinyalleri verdiğini söyledi. Temmuz ayında beklenenden zayıf gelen ABD konut başlangıçları da düşüş eğilimini artırdı.

Piyasalar, Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakıyor.  Öte yandan 50 baz puanlık daha büyük bir indirim beklentisi masada kalmaya devam ediyor. Piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'daki konuşmasına  ve yayınlanacak son FOMC tutanaklarına odaklanacak. Dolar, çoğu önemli para birimine karşı kayıplarını sürdürdü. Japon Yen'i, doların zayıflamasıyla iki haftanın en düşük seviyelerinden keskin bir şekilde toparlanarak dolar karşısında 147,5'in üzerine çıktı. Nikkei endeksi hafta başında yüzde 2'ye yakın negatif seyrederken, ABD endeks vadelilerinde genel olarak karışık bir seyir izleniyor.

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesi şöyle:

"NVIDIA(NVDA), Güney Koreli yapay zeka çipi üreticileri Rebellions Inc ve Sapeon Korea Inc, Pazar günü birleşme anlaşması imzaladıklarını açıkladı.  Birleşme müzakerelerine Haziran ayında başlayan şirketler, bu anlaşma ile Nvidia gibi küresel AI çip liderlerine karşı rekabet gücünü yükselmeyi hedefliyor. Sapeon'un hissedarları arasında Güney Kore'nin en büyük telekom şirketi SK Telecom ve dünyanın ikinci en büyük bellek çipi üreticisi SK Hynix bulunuyor. Rebellions, Temmuz ayında Suudi Aramco'nun risk sermayesi kolu olan Wa'ed Ventures'tan 15 milyon dolar yatırım aldı. Rebellions, bu yatırımın toplam fonlamasını 225 milyon dolardan fazla olduğunu belirtti. (Olumsuz)

Tesla (TSLA), Ocak ayında Musk’ın 56 milyar dolarlık CEO tazminat anlaşmasının geçersiz olduğuna karar veren Delaware iş mahkemesi hakiminin kararını iptal etmesini ve bu kararı, maaşı Haziran ayında ikinci kez onaylayan hissedarların iradesiyle değiştirmesini talep ediyor.

Delaware Eyalet Mahkemesi, bu ayın başlarında yapılan bir duruşmada, daha önce böyle bir uygulamanın yapılmadığını belirtirken, Tesla’nın avukatı, yeni hissedar kararının nihai olarak geçerli olması gerektiğini savundu. (Nötr)"